Веднага след формирането на правителство в България отново трябва да

...
Веднага след формирането на правителство в България отново трябва да
Коментари Харесай

Австрийският външен министър: Готови сме да посредничим в спора София-Скопие

Веднага след образуването на държавно управление в България още веднъж би трябвало да бъдат подхванати стъпки за доближаване на връзките със Северна Македония, а в случай че е належащо ходатайство от трета страна, Австрия може да предложи своите благоприятни условия. Това съобщи австрийският външен министър Александър Шаленберг в изявление пред Македонската осведомителна организация.

Без значение по кое време се образува новото държавно управление в България, двете страни не би трябвало да губят време и би трябвало да подхващат съответни стъпки за доближаване между тях, с цел да проправят пътя за започване на договаряния за присъединение сред Северна Македония и Европейски Съюз, при първа опция. Окуражен съм от обстоятелството, че партиите с ясно изразена националистическа стратегия не са били възнаградени от българските гласоподаватели ", означи Александър Шаленберг.

" Бях надълбоко отчаян от невъзможността да се стартират договаряния за присъединение със Северна Македония. Двустранните и историческите въпроси би трябвало да бъдат отделени от този развой. Ще забележим по какъв начин и по кое време може да се образува ново държавно управление в България. Веднага щом това се случи, двете страни не би трябвало да губят време и би трябвало да подхващат съответни стъпки за доближаване между тях, с цел да проправят пътя за започване на договаряния за присъединение сред Северна Македония и Европейски Съюз допустимо найскоро ", сподели Шаленберг в отговор на въпрос за упованията му за започване на договаряния с Европейски Съюз по време на португалското председателство.

Според него е значимо да се откри решение на двустранно равнище сред България и Северна Македония, без да се вкарват тези въпроси в процеса на разширение, а дали е належащо ходатайство от трета страна, сподели той, двете страни би трябвало да преценяват сами.

" Ако стигнат до това умозаключение, Австрия постоянно е подготвена да предложи своите благоприятни условия ", сподели Шаленберг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР