Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да

...
Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да
Коментари Харесай

Връщат елемент от стария войнишки паметник веднага след демонтирането на "1300 години България"

Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните детайли от паметника от 1-ви и 6-ти пехотен полк - лъвът, който е бил в центъра на опустошения мемориал. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция в Столичния общински съвет във връзка демонтирането на паметника „ 1300 години България " от пространството към НДК, съобщи „ Фокус ".

„ Той сега се съхранява в НВИМ, разговарях с министъра на защитата, пуснах публично писмо. Надявам се да получим тяхната поддръжка, с цел да върнем на мястото този значим детайл, пред който са поставяни венци и цветя в символ на респект към починалите ", уточни тя.

„ Инициативен комитет от военно-патриотични организации внесе своето предложение и то беше прегледано. То е втората част от решението на общинския съвет, което изпълняваме ", посочи Йорданка Фандъкова.

„ Пространството под паметника ще бъде задоволително добре укрепено, до момента в който бъде извършен състезанието за възобновяване на плочите от софийските войнишки полкове, и ще бъде затревено ", уточни тя.

„ Ще бъде разгласен конкурс за възобновяване на този знаков за София монумент. Твърдо стоим зад концепцията за възобновяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били ", съобщи Йорданка Фандъкова.

„ Моята персонална идея е възобновяване и запазване на монументи. В случая с паметника „ 1300 години България " приказваме за положение, в което е изцяло невероятно да бъде възобновен ", изясни тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР