Вечният втори - така е известен Армин Лашет заради претърпяваните

...
Вечният втори - така е известен Армин Лашет заради претърпяваните
Коментари Харесай

Досие: Ето какво се знае за наследника на Меркел

Вечният втори - по този начин е прочут Армин Лашет поради претърпяваните партийни провали., написа "

Той събра 521 гласа - с 55 повече от съперника си Фридрих Мерц, с който стигнаха до балотаж в избора за водач на ХДС. Преди това третият участник в конкуренцията - Норберт Рьотген - отпадна при първото гласоподаване. Така 59-годишният Армин Лашет стана новият ръководител на ХДС.

Той е министър-председател на най-гъстонаселената немска провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2017-а година. И от тримата претенденти за лидерския пост в партията бе този, който най-силно се застъпваше за продължение на курса на Ангела Меркел и за дефиниране на ХДС като "центристка партия ".

Преди гласуването Лашет посочи, че в програмен проект ХДС би трябвало да остане "центристка партия " и предизвести за заплахата от по-нататъшно разделяне на обществото.

"Можем да спечелим единствено, в случай че сме мощен център ", сподели той. По думите му, политиката не би трябвало да поляризира хората, а да приказва ясно и да основава доверие. Лашет се базира на опита си като държавен началник и съобщи, че ХДС не се нуждае от управител, а от обединител.

От 2012-а година Армин Лашет е един от петимата заместник-председатели на ХДС и постоянно е бил благонадежден сътрудник на съответния партиен водач. В този смисъл до 2018-а година на него разчиташе Ангела Меркел, а по-късно и нейната наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер. Дори и когато настроенията в партията се обърнаха против Меркел поради бежанската вълна, Лашет продължи да ѝ е правилен.

За рационализация на Германия

Във вътрешнополитически проект Лашет е последовател на публичната единодушие, обществения мир и обществената пазарна стопанска система. От февруари 2019-а година той работи в тандем със здравния министър Йенс Шпан, с който броени дни преди избора в ХДС излязоха със взаимната самодейност #Impulse2021 - стратегия от 10 точки.

В нея те се афишират за "ясно разграничение от дясното " и по-широко позициониране на ХДС като национална партия с по-скоро ляво работническо крило и консервативно икономическо крило. Своите планове те формулират по този начин:

"20-те години на този век би трябвало да се трансфорат в десетилетието, което ще модернизира Германия - с нова икономическа динамичност, сигурност и най-хубавите и обективни шансове за приемане на обучение ". Лашет и Шпан се афишират още за "мораториум върху по-нататъшното натоварване " на потърпевшата от пандемията стопанска система, желаят федерално министерство на дигитализацията и "нулева приемливост по отношение на престъпността и екстремизма ".

Външнополитически Лашет и Шпан поддържат ясно изразения проевропейски и евроталантически курс на партията. Настояват за разширение на съдействието със Съединени американски щати по екологичните и комерсиалните въпроси, пледират за работоспособен Европейски Съюз, както и повече задължения от страна на Германия и Франция.

Той не би отказал да стане и канцлер

Армин Лашет е роден в Аахен, приключил е право и от над 30 години е в политиката: в началото в екипа на тогавашния ръководител на Бундестага Филип Йенингер, а по-късно и в този на неговата наследничка Рита Зюсмут. От 1994-а до 1998-а е народен представител в Бундестага, а от 1999-а до 2005-а - евродепутат. От 2010-а година е в Ландтага на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В политическата кариера на Лашет има обаче и провали. През 1998-а година той губи мястото си в Бундестага, а през 2010-а Норберт Рьотген го надделява в битката за лидерския пост в партийната организация на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия.

Две години по-късно след оспорвани вътрешнополитически борби Лашет въпреки всичко съумява да излезе отпред. А в този момент - 11 години по-късно, печели и на федерално равнище. Това демонстрира, че той може да чака. И че издръжливостта е едно от качествата му.

Председателският пост в партията отваря пътя и към номинацията за канцлерското място при положение, че ХДС завоюва парламентарните избори. Дали обаче Лашет ще бъде номиниран въобще не е несъмнено.

От една страна и Йенс Шпан, който е с 19 години по-млад от него, има такива упоритости. От друга страна въпросът за канцлерската кандидатура ще бъде решен след идните след към два месеца избори в две немски провинции и в конкуренция с водача на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер.

"Министър-председател, който ръководи сполучливо провинция с 18 милиона население, несъмнено може да бъде и федерален канцлер ", съобщи преди броени дни Армин Лашет. С което удостовери упоритостите си и за канцлерския пост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР