Вечерята в барселонския дом на родената в Каталуния привърженичка на

...
Вечерята в барселонския дом на родената в Каталуния привърженичка на
Коментари Харесай

От кухнята до футболното игрище, каталунската криза отваря стари испански рани

Вечерята в барселонския дом на родената в Каталуния привърженичка на независимостта Монсерат Армисен може да се окаже напрегната.

" Той ни подлага на критика и не ни оставя да се храним умерено ", сподели Армисен за брачна половинка си Густаво Гомес - колумбиец, който поддържа запазването на целостта на испанската страна. Семейството има две деца - Жорди на 18 години и Николас на 27 години.

" Ние вървим на нашите митинги, връщаме се и не споделяме нищо, само че той просто не стопира ", съобщи 55-годишната Армисен. " Това ни тормози, тъй като той не демонстрира почитание към нас. "

За мнозина в Испания каталунската рецесия, която заплашва да разпокъса страната, разединява и елементарни фамилии и буди мъчителни мемоари за гражданската война в Испания от 1936-1939 година

Изгледите за разединение на Каталуния, която в миналото е била княжество и се гордее с другия си език и просвета, провокират разделения в испанското общество - от кухненската маса до футболното игрище.

Мнозина в Испания считат каталунските отцепници за шумно малцинство, чиято национална еднаквост е построена върху неправилно пояснение на историята, неблагодарно към испанската страна, която подсигурява мира и благоденствието на региона.

На собствен ред някои отцепници жигосват юнионистите, назовават ги " фашисти ", връщайки се към времето на Франсиско Франко, който до гибелта си през 1975 година потиска каталунския език и обичаи, откакто неговите сили печелят гражданската война. Повечето каталунци са били на страната на републиканците срещу Франко.

Малки групи крайнодесни деятели вземат участие в последно време в митинги против независимостта - някои употребяват фашистки поздрави или носят знамето на Фалангата, преобладаващата партия при Франко.

Неофашистите са отхвърляни от голямото болшинство, което желае да резервира Испания непокътната, само че появяването им на публични места демонстрира по какъв начин каталунската рецесия още веднъж отваря някои от най-дълбоките и най-болезнени рани на Испания.

" Ако кажа нещо, ме назовават фашист ", съобщи 58-годишният брачен партньор на Армисен - Гомес, който от десетилетия живее в Барселона със фамилията си.

" Да им се каже, че не би трябвало да са самостоятелни, не е фашистко. По мое мнение всичко, което се прави, е изцяло нелегално ", съобщи той за телевизия Ройтерс, като добави, че брачната половинка му даже му била споделила да напусне дома - нещо, което тя отхвърля.

" Какво върша тук? ", попита Гомес, сдържайки сълзите си.

" КАТО ФРАНКО "

Каталунският водач Карлес Пучдемон даде обещание да разгласи самостоятелност на региона от Испания, откакто каталунците не се подчиниха на възбраната и суровите полицейски ограничения и на референдума на 1 октомври съгласно преброяването на неговото държавно управление са дали своят вот изрично за разединение.

Но във вчерашната си тирада в каталунския парламент Пучдемон отстъпи от формалното оповестяване на самостоятелност, като съобщи, че има мандат да предприеме разединение, само че сподели, че ще забави това, с цел да даде време за договаряния с Мадрид за бъдещето на региона.

Испанският заместител министър-председател Сорая Саенс де Сантамария остро разкритикува речта на Пучдемон, като сподели, че той би трябвало да се върне на пътя на закона, в случай че желае договаряния с Мадрид.

В понеделник представителят на ръководещата в Испания Народна партия Пабло Касадо напомни, че преди 83 години тогавашният каталунски водач Луис Компанис е бил пратен в пандиза поради оповестяване на каталунска страна. Той е екзекутиран посредством разстрел през 1940 година при ръководството на Франко.

Касадо сподели, че всеки, който разгласи самостоятелност, може да свърши като Компанис - в пандиза.

В отговор подкрепящата независимостта каталунска партия " Кандидатура за национално единение " съобщи в Туитър: " Благодарим Ви, че се държахте като Франко, Пабло Касадо ", употребявайки игра на думи, тъй като на испански " Франко " значи " почтен ".

Спорът засегна и свещената за Испания игра - футбола. В деня след референдума бранителят от испанския народен тим - каталунецът Жерар Пике, който е покровител на независимостта, беше нападнат с насмешки от почитатели, до момента в който тренираше с тима.

Профсъюзите също са разграничени. Според медийни информации каталунският филиал на един от най-големите профсъюзи в Испания - Работническите комитети, в началото е подкрепил апелите за обща стачка в Каталуния на 3 октомври в отговор на суровите полицейски ограничения против референдума. Но на национално равнище Работническите комитети и различен огромен синдикат - Всеобщият съюз на трудещите се - споделиха по-късно, че техните каталунски клонове няма да вземат участие в стачката, а единствено в митингите против дейностите на полицията.

" В никакъв случай няма да поддържаме позиции, които са прикритие за едностранно оповестяване на самостоятелност ", споделиха те в взаимно изказване.
47-годишната Роса Борас е взела участие в проява в поддръжка на националното единение в Мадрид през уикенда. Мислейки за роднините си в Каталуния, тя сподели, че ситуацията е доста тъжно.

" Дойдох, тъй като се усещам испанка и съм натъжена от това, което се случва ", сподели тя. " Исках да дойда тук, призовавайки за единение, тъй като се усещам и каталунка ".

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР