Вечерта във вторник, кметът на София Васил Терзиев обяви във

...
Вечерта във вторник, кметът на София Васил Терзиев обяви във
Коментари Харесай

Терзиев ще прави нов конкурс за възстановяването на Войнишкия паметник, обяви го за „спорен“

Вечерта във вторник, кметът на София Васил Терзиев разгласи във Facebook, че той е взел решението за преустановяване на актуалната процедура за възобновяване на Войнишкия монумент пред НДК. Реакцията на кмета пристигна часове след експлоадирането на голям скандал и слагането под въпрос на правото на правоприемник на комунисти да бави възобновяване на монумент, опустошен от роднините му.

„ Преди локалните избори почнал четвъртият следващ конкурс за възобновяване на Войнишкия монумент в пространството пред НДК. Този монумент е обект на доста разногласия и е образец за нуждата да водим осъзната полемика за историята ни като общество “, написа Терзиев макар че не излиза наяве какви разногласия се водят за тъкмо този монумент и в кои кръгове въобще тематиката е противоречива.

„ Вярвам, че можем да създадем това в единодушие. Без подозрения в легитимността на състезанието, без напрежения сред общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ “, продължава той.

Терзиев разяснява, че паметникът, опустошен от комунистите, имал „ особено, персонално значение “ за него, тъй като имал прародител, Илия Иванов, който е бил участник и в трите войни – Балканската война, Междусъюзническата война и Първата международна война. Прадядото бил взет като военнопленник, две години е работил на градежа на шосето сред Драма и Кавала, а в това време умират и жена му, и детето му.

Терзиев дава обещание да се организира нов конкурс с „ уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на жителите “.

„ Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за публично разискване на извършените през годините състезания и слабостите и грешките, които е неотложно да изправим. Благодаря за самодейността за такава среща на Съюза на архитектите в България. Ще поставим старания допустимо най-вече създатели да се включат с планове в идващия конкурс. Ще търсим другите гледни точки и ще стъпим на данни и разбори на публичното мнение. Ще създадем всичко належащо целият развой да бъде отворен и обществен, тъй като ще приказваме за история и завещание, за изкуство и разнообразие, за това от кое място идваме и къде желаеме да стигнем като общество. И на първо място ще проведем почтен, аполитичен диалог – тъй като и предишното, и бъдещето ни го изискват “, приключва кметът.

tribune.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР