Вечерта на 24 юни Евгений Пригожин изненадващо обяви, че неговите

...
Вечерта на 24 юни Евгений Пригожин изненадващо обяви, че неговите
Коментари Харесай

Къде беше Путин, докато армията на Пригожин приближаваше Москва

Вечерта на 24 юни Евгений Пригожин изненадващо разгласи, че неговите наемници, които наближаваха столицата Москва, „ се връщат към полевите лагери съгласно проекта “.

Създателят на терористичната формация „ Вагнер “ изясни повода за решението си по следния метод: „ Не би трябвало да се пролива кръв “.

Това беше освен неразбираема, само че и лъжлива дефиниция, тъй като 13 съветски водачи към този момент бяха убити по-рано денем на метежа.

Ден преди този момент Пригожин упрекна управлението на съветското министерство на защитата в ракетен обстрел на негови наемници и съобщи, че частната му войска персонално ще смъкна от власт Сергей Шойгу.

Точно преди Пригожин да спре въстанието си, внезапно се оказа, че Александър Лукашенко е преговарял с него, въпреки че самият Пригожин не загатна нито един път името на Лукашенко. Версията за Лукашенко беше доказана и от Кремъл. Путин е благодарил на самообявилия се за президент на Беларус деспот за ролята му в прекъсване на пуча.

Още вести от Украйна

И тук изниква разумният въпрос – къде беше Путин в деня на преврата?
Според източници на Meduza управляващите в Кремъл са преговаряли с Пригожин под една или друга форма още от вечерта на 23 юни, когато той разгласи началото на своя „ марш на справедливостта “.

Военното управление, чиновници на президентската администрация, управлението на Росгвардията се пробваха да поддържат връзка с него, само че не е било ясно защо тъкмо ще договарят, имайки поради непредсказуемите дейности на Пригожин. Исканията на Пригожин също са били неразбираеми: премахване на Шойгу и невмешателство в делата на „ Вагнер “, само че след това... какво?

Собственикът на „ Вагнер “ пределно ясно е осъзнавал, че няма връщане обратно и че даже да получи гаранции за своята сигурност (каквито получи), той към този момент се е трансформирал във зложелател на Путин.

Около 10 часа московско време Путин направи изключително телевизионно послание към нацията, казвайки, че са му забили нож в гърба, само че не загатна семейството на предателя. Пригожин отговори, че „ президентът е надълбоко сбъркал “, в случай че си мисли, че вагнеровците ще се предадат на съветските служби.

По това време бойците на Пригожин към този момент управляват Ростов на Дон и през идващите часове те напредват гладко към Москва.

Според събеседници на Meduza, близки до Кремъл и съветското държавно управление, Пригожин най-вероятно е осъзнал, че е „ превишил мярката “ и че вероятностите за придвижване на колоните му са неразбираеми. По това време наемниците към този момент не са толкоз надалеч от река Ока - точно там съветската войска и Росгвардия взеха решение да изградят първата отбранителна линия.

Финалните договаряния са извършени от огромна група чиновници, измежду които ръководителят на президентската администрация Антон Вайньо, секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев и съветският дипломат в Беларус, Борис Гризлов.

Фронтменът на договарящите е Лукашенко. За беларуския деспот изгодата от такава роля е явна – той става индивидът, избавил Русия от кървясъл прелом.

В същото време нито Сергей Шойгу, нито Валерий Герасимов са споделили и дума за въстанието на Пригожин. Не е известно и къде са били през цялото това време.

Източници от Кремъл признават, че пучът е отслабил съществено и позициите на съветския президент. „ Нямаше го на никое място “, споделят източниците във връзка с военнопрестъпника Путин, който след телевизионното послание безусловно изчезва.

Песков се опита да излъже популацията, че Путин в действителност е на бюрото си в Кремъл и работи. Самолетът на Путин, оборудван със системи за командване на армията, излетя от Москва на 24 юни следобяд и изчезна от радарите малко по-късно някъде в Тверска област.

За Путин е същински позор, че неговият прислужник Лукашенко е индивидът, сякаш разрешил тази рецесия. Сега Путин ще се опита да консолидира властта, само че съветският хайлайф към този момент осъзнава какъв брой са турбулентни нещата в Кремъл. Митът за неуязвимостта на Путин рухна на части.

Руският президент, който на 24 февруари 2022 година мечтаеше да влезе в Киев за три дни, не може да защищити даже Москва.

 

Инфо: Факти.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР