Вече втори месец активно магистратите от Районен съд – Варна

...
Вече втори месец активно магистратите от Районен съд – Варна
Коментари Харесай

Съдии от Районен съд–Варна с образователни срещи на правни теми с над 350 ученици

Вече втори месец интензивно магистратите от Районен съд – Варна показват лекционен курс на правна проблематика измежду възпитаниците на Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “.

Това е училището-партньор през актуалната година в границите на взаимната просветителна стратегия на Висш съдебен съвет и МОН  „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Първите срещи, с присъединяване на заместник-председателите на съда Магдалена Давидова и Силвия Обрешкова, както и с наказателните съдии Ивелина Желева и Сияна Генадиева,  имаха за цел да срещнат учениците от 8-ми до 10-ти клас със структурата на правосъдната система, процедури с присъединяване на деца и с опциите за отбрана на права посредством правосъдните институции.
     Очаквано, в последвалите диалози със съдиите, учениците демонстрираха интерес към настоящите тематики за насилието, причиняването на телесни повреди по хулигански подбуди, вълнуваха се от съответни проблеми, свързани с публикуването в обществените мрежи на клипове с обидно наличие или демонстрации на принуждение. Младежите желаеха да научат повече за закононарушенията, осъществявани от наркозависими лица, за  това какви са наказванията за владеене на опиати, ръководство на автомобил след приложимост на алкохол или от неправоспособни водачи, както и дали записите от видеонаблюдение могат да се употребяват като доказателства по каузи.
     Паралелно с провеждането на одобрената в народен мащаб просветителна стратегия, магистрати от Районен съд – Варна не престават непринудено и безплатно да се включват като лектори и в реализираната на районно равнище стратегия „ Час по правораздаване “,  която още веднъж е ориентирана към образуване на правни знания измежду по-широк кръг подрастващи – от 5-ти до 11 клас. В поредност от срещи с ученици на Техническата гимназия и Основно учебно заведение „ Йордан Йовков “ към този момент се включиха съдиите Даниела Михайлова и Моника Жекова,  още  уроци на правна тема до началото на зимната почивка са планувани със съдиите Марина Георгиева и Валентин Пушевски.       
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР