Вече втора година ръководството и екипа на СУ за УУС

...
Вече втора година ръководството и екипа на СУ за УУС
Коментари Харесай

Лятно преобразяване на училището за глухи деца

Вече втора година управлението и екипа на СУ за УУС „ Професор доктор Стоян Белинов “, гр. Пловдив обновяват интензивно физическата среда. Училищната постройка е съвсем подготвена и обзаведена с нови мебели.

Стартира и преобразяването на постройката, в която се обитават предучилищните групи. Учебното заведение работи по плана „ Обичам моето учебно заведение “, който има за цел да преобрази напълно неговата база.

Лятната почивка за дребните ученици стартира и екипът от доброволци – учители, родители, възпитаници, другари на учебното заведение – се захвана с преобразяването на детската градина. За едни отмора, за други – шпакловане, боядисване, лепене на тапети, почистване, подреждане… Наесен децата и екипът от експерти ще се радват на напълно актуализирани занимални, спални пространства, профилирани кабинети и общи елементи.

„ Малките ни ученици се образоват в обособена постройка в границите на учебния комплекс. Също като в учебната постройка и тук ще има тематика съобразена с възрастта на децата. Ще бъдат изписани и положителни думи и послания, които да стимулират и да възпитават у тях качества като убеденост, любознание, добрина, храброст и така нататък Имаме предпочитание и планираме да открием и други кабинети в постройката, само че към този момент ще се ограничим с реновиране на старите. Училището от дълго време разполага с нужното съоръжение, само че овехтелите не ремонтирани до момента пространства ни спираха да открием такива. Преди година започнахме с преобразяването на учебната постройка, тъй като средата беше потискаща и нуждата от ремонт не търпеше отсрочване. Ремонтирани и обзаведени с нови мебели са всички класни стаи и образователни кабинети, преобразени са и общите елементи на трите етажа.

В модерна, мотивираща и пъстра среда ще посрещнем децата през септември. Каква е тематиката, фотоси и видеа от процеса на видоизменение и готовите пространства ще споделим наесен в страниците ни в обществените мрежи. Нека бъде изненада. Ще загатнем, че прекрачвайки прага на градината децата ще се впуснат в Приключение в …;) “.

СУ за УУС „ Професор доктор Стоян Белинов “, гр. Пловдив е едно от трите специфични учебни заведения за деца и възпитаници с повреден слух в страната и единственото в Южна България. Учебното заведение приема деца от 2 годишни за предучилищните групи и възпитаници от 1 до 12 клас от цялата страна.

Възпитаниците на учебното заведение се образоват по общообразователните образователни стратегии на МОН за предучилищно и учебно обучение.

Осигурява се образование по специфичните образователни предмети за възпитаници с повреден слух одобрени от министъра на образованието: Фонетична ритмика, Музикални стимулации, Реч и предметна активност, Развитие на речта, Развитие на речта и наречие и Моторика. Всички класни стаи и кабинети разполагат с съвременни звукоусилващи системи.

Индивидуална рехабилитация на слуха и говора с децата от предучилищните групи и учениците от 1 до 7 клас, в това число се организира всекидневно по 30мин., а с учениците от 8 до 12 клас – два пъти седмично по 45 минути в профилирани кабинети оборудвани със съответната звукоусилваща инсталация и материали. Всички работещи в образователното заведение педагогичен експерти имат нужните подготовка и опит в работата с деца и възпитаници с повреден слух.

В СУ за УУС „ Професор доктор Стоян Белинов “, гр. Пловдив работят рехабилитатори на слуха и говора, логопед, психолог, ерготерапевт, специфични педагози, дефектолози, детски и начални учители, учители по образователни предмети със съответните квалификации за работа в образователното заведение.

Приоритет са стимулирането на слуховата функционалност, развиването на речта, езика и отзивчивите качества на децата с повреден слух. Жестовата тирада е помощно средство за връзка и е неправилно да се подвеждат родителите на деца и възпитаници с повреден слух, че при нас се употребява единствено жестова тирада.

В учебната постройка учениците разполагат с логопедичен кабинет, психичен кабинет, зала Ритмика, зала по Психомоторика, Сензорна зала, кабинет БДП, кабинет по Кариерно насочване, STEM кабинет и кабинети по самостоятелна рехабилитация на слуха и говора, зали за занимания по ползи и физкултурен салон с прилежащо фитнес съоръжение.

Наесен порти ще отворят Ерготерапевтичен кабинет и кабинет по Музикални стимулации. СУ за УУС „ Професор доктор Стоян Белинов “, гр. Пловдив разполага с общежитие за децата и учениците от други обитаеми места. За всички ученици е обезпечено гратис хранене в учебната трапезария.

Родителите на деца и възпитаници с повреден слух могат да получат информация за свободни места в предучилищните групи и паралелките в учебното заведение на телефонен номер 032/ 626 382, на  e-mail: [email protected] или на адрес: гр. Пловдив, ул. „ Прохлада “№1. Снимки и видеа от нашия учебен живот можете да видите във facebook и youtube: СУ за УУС „ Професор доктор Стоян Белинов “, гр. Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР