Вече втора година България и Македония заедно почитат паметта на

...
Вече втора година България и Македония заедно почитат паметта на
Коментари Харесай

Премиерът: С Македония трябва да продължим да честваме съвместно празниците си

Вече втора година България и Македония дружно почитат паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание - традицията би трябвало да продължи, съобщи пред публицисти в Благоевград министър председателят Бойко Борисов. Той разяснява, че 14-ти пехотен Македонски полк е взел присъединяване в Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората. " Представяте ли си какво е това, а към този момент 70-80 години живеем в мир и поколенията са не запомнили какво е това или не помнят, или изобщо не могат да си го показват. Представете си нашите деца – синове, дъщери, в този момент да отиват и да се бият, само че и да умират. Изброихме четири войни. Ние какво направихме – отидохме там, където се биеха ", добави Борисов.

„ Отидохме в Скопие – скърбихме за убитите евреи, по-късно дружно се преклонихме преди нашите свети братя Кирил и Методий в Рим и дружно отидохме при папата. В София се преклонихме пред паметника на цар Самуил и виждате, че хората се радват. Така ни посрещнаха в Скопие, по този начин ни посрещнаха и благоевградчани ", акцентира Борисов. Премиерът попита кое е по-хубаво – да стягаме полковете за война или дружно да честваме празници. „ Аз мисля, че това, което показахме е допустимо най-хубавото.

Изключително съм удовлетворен, че през днешния ден съм в Благоевград и желая да удостоверявам почитта си към това, че предходната година дружно с премиера на Република България - Бойко Борисов се поклонихме дружно пред гроба на Гоце Делчев в Скопие, сподели от своя страна Зоран Заев. По думите му Борисов е първият министър председател, с който дружно празнуват въстанието в Скопие. „ Аз като министър председател на Македония имам опцията да бъда в Благоевград, с цел да засвидетелстваме почитта си пред паметника на Гоце Делчев във връзка Илинденското въстание. Доволен съм, че към този момент се навърши една година от подписването на Договора за другарство и дружно честваме нашата история и минало. Това е добра основа - да градим положителните връзки сред двете страни и жителите на двете страни ", сподели още Заев.

Той изрази убеденост, че дружно с българското държавно управление вършат единствено положителни работи, които ще бъдат в интерес на идващите генерации. „ Без Договора, който постигнахме с България, нямаше да бъде допустимо нито да реализираме контракта с Гърция, нито да получим дата за договаряния за присъединението ни към Европейският съюз. Ние сме претендент от 2005 година, имаме безусловни рекомендации от 2009 година, а скоро получихме и дата за започването на договарянията. Същевременно преди няколко седмици получихме покана за присъединението ни към НАТО. Всичко това нямаше да бъде допустимо без поддръжката на Р България, министър председателят Борисов и държавното управление ", акцентира Заев.

Той добави, че България и Македония са посочили по какъв начин се гради другарство пред целия район, по какъв начин се прави положително за всички генерации, които ще дойдат след нас. „ Мисля, че пратихме и положителни послания към цяла Европа, че Балканите към този момент не са „ буре с барут ", че Балканите са място, съставка от Европа и Европейският съюз, в което има другарство, има европейски обноски и мислене. И нашето място е част от Европейския съюз. Днес изпращаме положителни послания от името на двете страни ", добави Заев.

" В началото никой не вярваше, че ще създадем контракт за добросъседство. Накрая седнахме, направихме го, подписахме го, парламентите го утвърдиха и той „ повлече крайник ", както споделяме на български. Македония към този момент има дата за Европейския съюз, има покана за участие в НАТО, работим по съществени транспортни коридори ", сподели още Борисов. " Поздравявам и Алексис Ципрас, и Зоран Заев за това, което направиха с името, макар тежките политически проблеми, които си сътвориха. Поздравявам Александър Вучич и Хашим Тачи, които в София си подадоха ръка и към този момент интензивно вървят договарянията Белград – Прищина ", съобщи Борисов.

Той уточни, че никой не е вярвал, че ще се заприказва за участие на Албания в Европейски Съюз преди България да сложи като акцент за своето европредседателство тематиката Западни Балкани. „ Сега, нашите другари имат огромна вероятност, само че всичко е в техните ръце. Така че благодаря на сътрудниците – тази традиция би трябвало да я продължим и дано си честитим този празник, прекланяйки се пред нашите герои ", добави Борисов.

Заев сподели, че по време на двустранната среща сред двамата министри е била разисквана тематиката за нови гранични пунктове сред България и Македония, само че не се ангажира със периоди по кое време ще се случи това, защото публичните поръчки лишават време. „ Става въпрос за към 1,5 млн., не е за стотици милиони ", посочи Борисов. Той съобщи, че към този момент е разговарял с Георги Костов, шеф на Агенция „ Митници ", с цел да се види какво може да се направи във връзка с към този момент съществуващите пунктове и тяхното разширение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР