Вече всеки пенсионер през телефона си може да провери пенсията

...
Вече всеки пенсионер през телефона си може да провери пенсията
Коментари Харесай

Всички пенсионери получават през телефона нова услуга от НОИ

Вече всеки пенсионер през телефона си може да ревизира пенсията си.

Национален осигурителен институт към този момент даде на потребителите достъп до новия си Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ). 

Електронното осигурително досие за пенсия включва главните източници на електронна информация, нужни в процеса по разпределяне и погашение на пенсиите. Информацията се изтегля от съществуващата осведомителна система на Национален осигурителен институт, от истинските източници на данни и регистри, обработена и съсредоточена в съответните информации, съобщи " Парите ни ".

В електронното досие за пенсия по нов, актуален метод са показани някои от съществуващите и все още на интернет страницата на института информации за обезпечените лица по отношение на пенсионните им права (за застрахователен стаж и доход) и информации в услуга на пенсионерите (за издадени пенсионни разпоредби за настоящо положение на изплащаните пенсии и добавки). Справките от ЕОД за пенсия са обогатени с спомагателни данни, които обезпечените лица с български стаж могат да преглеждат, избирайки по-широк набор от благоприятни условия. Съществуват и напълно нови информации с данни за:

осигурителни интервали, застрахователен приход и импортирани вноски за самоосигуряващи се лица;

стаж и обезпечаване в други държави; застрахователен стаж и приход по данни от осигурителния списък към НОИ;

дата на осъществена смяна на обезпечаването от повсеместен пенсионен фонд (УПФ) и професионален пенсионен фонд (ППФ) в държавното публично осигуряване (ДОО) и дата на обновяване на обезпечаването от ДОО в УПФ по отношение на спомагателното наложително пенсионно осигуряване;

изплатени пенсии, добавки, пенсионни записи и други

Всеки жител (след съответната автентикация) може да влезе в своето пенсионно досие, съдържащо неговите персонални данни като обезпечено лице и/или като пенсионер. Всяко лице, което има положен застрахователен стаж след 31 декември 1996 г, може да прегледа наличната за него осигурителна информация. Всеки пенсионер има опция да се запознае в елементи с данните, въз основа на които е отпусната пенсията му и е изчислен нейният размер.

Проверяваме си пенсията през нова услуга на Национален осигурителен институт

При избор на Електронното осигурително досие за пенсия се пресъздават раздели във отвесно меню, съдържащи информация за:

Лични данни;

Осигурителен стаж и доход;

Допълнително наложително пенсионно осигуряване;

Отпуснати пенсии;

Постановени разпореждания;

Изплатени пенсии и добавки;

Прехвърлени средства сред пенсионни системи;

Прогнозен размер на пенсията.

istock

В раздел „ Лични данни “ се пресъздават името на лицето, неговият ЕГН или различен идентификатор, съществуващата адресна и друга контактна информация, както и спомагателна информация за номер на разплащателна сметка към банка или различен снабдител на платежна услуга, декларирана по отношение на осъществявани заплащания от Национален осигурителен институт.

В раздел „ Осигурителен стаж и приход “ може да се правят информации за:

• застрахователен статус по подадени декларации;

• осигурителни интервали и застрахователен приход по подадени данни за обезпечени лица и надлежно за импортираните вноски за самоосигуряващото се лице;

• данни за стаж и обезпечаване за пенсия в други държави;

• данни за стаж и обезпечаване в други държави;

• данни за застрахователен стаж и приход от осигурителния списък към НОИ;

• информация за зачетен застрахователен стаж за пенсия към настоящата дата на осъществяване на справката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР