Вече ви разказахме за инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият

...
Вече ви разказахме за инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият
Коментари Харесай

Кметът, който спаси 3000 евреи – Георги Ефремов

Вече ви разказахме за инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият кмет на София. Днес ще ви разкажем за различен впечатляващ кадър, също академично титулуван, заемал длъжността кмет този път на Кюстендил, лекар Георги Ефремов.

На 19 януари 1883 Томас Едисън основава първата електрическа апаратура за домашно осветяване – в град Росел, Ню Джърси. На 4 октомври пък Ориент Експрес потегля на първото си публично пътешестване от Париж за Истанбул. Някъде сред 19 януари и 4 октомври и сред Истанбул и Росел: на 30 март 1883 в Кюстендил се ражда Георги Ефремов.

Той получава здравното си звание в Чикаго, Съединени американски щати, през 1910 – на 27-годишна възраст. След което се връща в родния си град. Там работи в кюстендилската болница от 1925 до 1931 като е шеф и завежда хирургическото поделение. Освен това Георги има и увлечение към перото като освен е създател на писания на здравна тема и превежда профилирана литература от британски и съветски, само че основава журналистика и редактира и издава вестник „ Добро здраве “ (1923 – 1944), а до края на 1949 прави прибавка към вестник „ Нов Живот “.

Най-силният му блян е да трансформира града в интернационален курорт и за задачата кани четирима експерти балнеолози, а самият той посещава лечебни центрове е Унгария и Словения. Балнеолечението е способ за изцеряване от заболявания чрез къпане в минерални извори. На процедура доктор Ефремов желае да притегли туристи със спа центрове, което, несъмнено, не е по никакъв начин неприятна тактичност. За задачата той строи лековит комплекс с нови бани, физиологически институт, нови хотели и по този начин нататък. Паралелно с това от встъпването си в служба доктор Ефремов стартира да редактира вестник „ Кюстендилски новини “.

 Vladimir Dimitrov Gallery in Kyustendil

Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “

По това време в Кюстендил живеят 3000 евреи. Арестите на евреи в града стартират още на 7 март 1943. На 8 март към този момент е формирана делегация от 40 души, която взима решение да отиде до София, с цел да изрази позицията си по отношение на явно несправедливите задържанията на нейните съграждани. От 40 отиват единствено 4 и те са: юристът Иван Момчилов, пенсионираният професор Владимир Куртев, търговецът Асен Суичмезов, и локалният депутат Петър Михалев. В столицата те търсят среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който също е от Кюстендил. Пешев към този момент знае за ситуацията. Той кани четиримата да се срещнат с него в Народното събрание още същия следобяд след идването им. След това упорства за среща с министър-председателя Богдан Филов, само че такава му е отказана. Вместо от него, признат е от вътрешния министър Петър Габровски, при който Пешев отива дружно с делегация от седем други народни представители. В началото Габровски отхвърля да има каквато и да е информация за арестите. Въпреки незнанието му и по гледище на посетителите си в последна сметка Габровски дава предписание по телефона арестите да бъдат спрени, а задържаните – освободени.

Независимо от качествата му като кмет, на 9 септември 1944 Ефремов е уволнен от новата власт. В идващите години се отдава на писане.

Все отново обаче след време работата му получава нужното самопризнание и той е почетен е с купата Заслужил доктор през 1964. През 1997 получава и званието Почетен жител на Кюстендил.

В библиографията си доктор Георги Ефремов изследва някои много любопитни въпроси, както можем да забележим в този лист:

„ Първа помощ при заболяване и акцидент “ (1915) „ Дълголетие и здраве “ (1921) „ Просвета и защитна медицина “ (1922) „ Домашен доктор “ (1925, 1932) „ Храната като източник на живот и гибел “ (1935) „ Защитните сили на организма “ (1929) „ Алкохолизъм и приемственост “ (1948)

След Георги Ефремов отпред на града застава Георги Ангелов, който ще построи стадион „ Осогово “, Автогарата, хотелите „ Пауталия “ и „ Хисарлъка “, хижите „ Три буки “ и „ Студен бунар “. Ангелов е някогашен пандизчия, наказан през 1942 на 15 години затвор за антифашистка активност и освободен на 8 септември 1944.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР