Вече усърдно се работи по дострояването на изоставените сгради „Знаме

...
Вече усърдно се работи по дострояването на изоставените сгради „Знаме
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Новият комплекс на плаж Аркутино- риск с неясни мащаби

Вече старателно се работи по дострояването на изоставените здания „ Знаме на мира” на плаж Аркутино, видя репортен на Lupa.bg. На прозорците към този момент има дограма, а служащи вършеят по градежа. Какво в действителност се случва там?

Аркутино е един от най-красивите български плажове. До преди няколко години съвсем непорочен, през днешния ден с няколко зведения и по-посещаван, само че въпреки всичко чист, с бистро море. Неслучайно тъкмо там преди 38 години Людмила Живкова стартира градеж на величествен план. Строежът обаче по този начин и не се довършва.

И все още над плажа може да се види по какъв начин стърчат големи изтърбушени здания. Десетки години феновете на плаж Аркутино се питаха, за какво тези здания са оставени да загрозяват красивия резерват Ропотамо? Дали ще бъдат бутнати или достроени? Комплексът се намира в предпазена зона Беглик Таш - Ропотамо. Там е и буферната зона на резервата Ропотамо. В местността вирее и цъфти през юли цветето бяла пясъчна лилия, която е предпазен тип. Пясъчните дюни в Аркутино също са обект на запазване.

Тогавашната концепция на Людмила Живкова е да направи курортен комплекс за надарени деца под егидата на „ Знаме на мира “, нещо като „ Знаме на мира-2″.

Дъщерята на Първия е желала в тези здания, които и в този момент наподобяват забавни и разнообразни като архитектурно решение, да приютят най-талантливите деца на България и на света, с цел да се образоват и да станат бъдещите ръководители на Земята в организации като Организация на обединените нации и ЮНЕСКО. Людмила е правела опити да построи предстоящ хайлайф, който да ръководи света без войни, а единствено посредством взаимно съгласие, съдействие и взаимопомощ.

В незавършените здания е трябвало да се образоват над 250 български и задгранични деца по специфична стратегия. След гибелта на Живкова, градежът замира. Така години наред мастодонтите пустеят и грозят красивия плаж.

Едва тази година нещата към градежа се раздвижиха. През април зам. Министърът по екологията Тома Белев позволява дострояването на постройките. Идеята обаче е това да бъде не друго, а нов огромен курортен комплекс.



Към момента няма доста информация какво тъкмо се планува да има там, само че евентуално става въпрос за курортен комплекс. А това на собствен ред слага доста въпроси. Тези здания биха могли да побират стотици летовници. Голям проблем би зародил при отходните води, тъй като там няма построена канализация. Още повече тази околност бидейки резерват, ще бъде пренаселена с доста туристи, които мъчно биха се грижили за опазването на природата, дюните и плажа.

През последните 40 години, постройките на градежа се разрушават от соления вятър и ерозират. По всяка възможност грубата структура е компрометирана и ще би трябвало да се събори.

Издаденото строително позволение от Главният проектант на община Созопол е за „ реорганизация и дотъкмяване “. В него ясно се вижда, че за обекта има схеми за „ унищожаване и доизграждане на градивни детайли “. Така издадено то разрешава на вложителя „ Аркутино АД “ да унищожи съществуващите бетонни скелети, и на тяхно място да се изградят новите 6 блока и помощни постройки. Това на процедура е ново строителство, а то не е позволено в предпазени зони и резервати, каквото и да споделя Министерството на околната среда и водите.

В писмото на Министерство на околната среда и водите не се преглежда и обстоятелството, че в този парцел, в продължение на 40 години, се е развивала флора и фауна и има доста нови местообитания, които ще бъдат наранени. Документа не дава отговор какво ще стане с тях. Проектът има и един доста сериозен проблем. Къде и по какъв начин ще се водят отпадните води, тъй като има разминаване сред строителното позволение и съгласуваното писмо на Министерство на околната среда и водите.

Съгласно писмото на екоминистерството каналите би трябвало да се заустят към пречиствателна станция, която е благосъстоятелност на комплекса Дюни.

В строителното позволение е даден различен вид. Това разминаване евентуално ще докара до реализация по най-лесния - вкарване на мръсните води по тръби в морето, което сигурно ще замърси залива на Аркутино и устието на Ропотамо.

Дано властимащите са задоволително рационални да не създадат следващата нелепост по родното Черноморие. Защото резерватите са, с цел да се пазят и почитат, а ние от дълго време не се оправяме с тази задача.

Снимки: Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР