Вече три часа продължава Националният съвет на БСП. Социалистите трябва

...
Вече три часа продължава Националният съвет на БСП. Социалистите трябва
Коментари Харесай

БСП тегли на везните - има или няма кабинет

Вече три часа продължава Националният съвет на Българска социалистическа партия. Социалистите би трябвало да вземат общо решение дали да върнат мандата, или да се направи финален опит за държавно управление. Очаква се левицата да отиде на „ Дондуков” 2 в петък с досието с мандата. Въпросът е дали ще е несбъднат, или ще предложат министър председател.

До патовата обстановка се стигна откакто Има Такъв Народ напуснаха договарянията. Причина за разрива този път стана изминал запис от закрита среща на „ Демократична България”.

Още в понеделник стана ясно, че партийните членове ще разискват два разновидността за деяние. Единият допуска мандатът да бъде върнат, без да се осъществя. Другият - да се търси болшинство, което да поддържа бъдещо ръководство с третия мандат. Беше стартирана и концепция министър председателят да се излъчи от „ Продължаваме Промяната”. Едно от най-спряганите имена е това на Асен Василев.

С два разновидността на масата необятното управление на партията се събра на „ Позитано” 20. „ Аз не знам кои са разновидностите, вътре ще ги разберем”, разяснява депутатът Крум Зарков.

Докато едни бяха сбити, съгласно вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия опциите за държавно управление към този момент са изчерпани. Затова левицата би трябвало да избере курс към предварителни избори с ясна визия за напредък на страната, уточни ексдепутатът Петър Мутафчиев.

„ Дори да се сътвори едно държавно управление, то няма да бъде устойчиво. Имаше две цели, които се следваха - изборът на ръководител на КПКОНПИ и КЕВР. Да се надяваме, че за една седмица ще съумеят да свършат тази работа. Ако не съумеят, това ще е още едно доказателство, че е нямало основа за основаване на нова коалиция”, сподели той.

Мандатът не би трябвало да се задържа, в случай че е ясно, че партията няма да събере нужната поддръжка от най-малко 121 гласа в залата, счита и ръководителят на Българска социалистическа партия - София Иван Таков. „ Той е даден за сформиране на държавно управление, а не за решение на други парламентарни проблеми. Най-вероятно ще се отиде на избори. Въпросът е кога”, уточни той.

Хоризонтът за решение, който си сложи партията, е този петък. Тогава мандатоносителят ще би трябвало да отиде с досието още веднъж при президента - от това дали тя ще бъде празна, или с име на министър председател, който да се опита да сформира кабинет, ще зависи още какъв брой работни дни остават на 47-ото Народно заседание.

26 дни след връчването на първия изследователски мандат кръгът е съвсем изцяло затворен и политическата обстановка се връща в изходна точка - с въпроса има ли късмет за сформиране на държавно управление.

При връщане на несбъднат мандат упованието е Народното събрание да бъде необуздано още в първите дни на идната седмица - понеделник или вторник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР