Вече трета поредна нощ в много нидерландски градове се провеждат

...
Вече трета поредна нощ в много нидерландски градове се провеждат
Коментари Харесай

Безредици и насилие заради мерките: какво става в Белгия, Австрия и Нидерландия?

Вече трета поредна нощ в доста нидерландски градове се организират митинги против ограниченията за ограничение на пандемията. Те са белязани от вълнения и прояви на принуждение: протестиращи подпалват коли, унищожават автобусни спирки, нападат служителите на реда с пиратки. По данни на управляващите, към този момент са били арестувани общо 130 души в редица градове. По думите на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, обстановката се изострила дотам, че на служителите на реда им се наложило да употребяват оръжията си. Официалната информация гласи, че трима души са били приети в болница с огнестрелни рани. Повод за насилствените митинги станаха засилените ограничения за битка с ковид. След като в обществените мрежи разнообразни групи приканиха към митинг, първите демонстрации се организираха в петък. Още тогава в Ротердам се стигна до тежки конфликти.

И в Брюксел е неспокойно

В белгийската столица също се стигна до насилствени митинги против затегнатите антипандемични ограничения. Демонстрацията, в която взели участие към 35 000 души, почнала спокойно, само че след това се стигнало до конфликти. На фрагментите, публикувани от осведомителната организация " Белга ", се виждат полицейски коли с изпочупени стъкла, горящи барикади и потребление на пиротехника. Полицията приложи водни оръдия и сълзотворен газ против стачкуващите.

Арестувани са били 44-ма души, трима служители на реда са били ранени, а шест полицейски автомобила са били развалени. Сред протестиращите са видяни емблемите на разнообразни организации - от дяснорадикални до представители на половите малцинства. Протестът бе ориентиран против по-строгите ограничения против пандемията, някои от които гласят: в бъдеще неимунизираните нямат да могат да посещават и барове; при опция чиновниците би трябвало да работят най-малко по четири дни в седмицата от у дома. Подобно на Германия, и в Белгия броят на новите случаи пораства. Последно в 11,5-милионната страна имаше приблизително по над 12 000 нови инфекции дневно.

Австрия още веднъж е в цялостен локдаун

И в Австрия се организираха митинги - поради наложения нов локдаун, който ще продължи най-вече три седмици. Твърдият локдаун, който важи от през днешния ден, се отнася и за имунизираните - хората ще могат да излизат от домовете си единствено по основателни аргументи. Разрешено е ходенето на работа, извършването на покупки на артикули от ежедневна нужда, както и престоят навън за спортни занимания или разходки. Затварят се всички търговски обекти като се изключи супермаркетите, аптеките, дрогериите и будките за вестници и цигари. Затварят се и хотелите, а заведенията за хранене могат да продават единствено храна за у дома. Училищата и детските градини кардинално са отворени, само че държавното управление насочи зов към родителите по опция да задържат децата си у дома.

Радикализацията се ускорява

Същевременно държавното управление следи все по-засилваща се радикализация измежду съперниците на ограничаващите ограничения. Те стават все по-агресивни, установяват вътрешният министър Карл Нехамер и полицията. Те визират огромната проява, провела се в събота във Виена, с присъединяване на към 40 000 души. Тя беше ориентирана против локдауна и въведената от февруари наложителна имунизация.

По думите на Нехамер, измежду участниците имало " загрижени жители ", само че и десни екстремисти, неонацисти и " склонни към принуждение групи хулигани ", влезнали в стълкновения с полицията и обиждали и нападали и телевизионни екипи. Нехамер изрази възмущението си от обстоятелството, че някои стачкуващи носели жълти еврейски звезди с надписа " Неваксиниран ". " Това е освен изцяло безвкусно, само че и омаловажава закононарушенията на националсоциалистите и наскърбява милионите жертви на нацистката тирания и техните родственици. " Нехамер уточни, че също така австрийският канцлер Александър Шаленберг бил сравняван с нацисткия доктор Йозеф Менгеле, унищожил в Аушвиц доста евреи в границите на своите медицински опити.

Като съответен образец за склонността към принуждение измежду протестиращите бе посочено и подпалването на полицейска кола в Линц. Двамата обвинени декларирали след това, че желали да убият двамата служители на реда, които ги направлявали. " Това е изцяло недопустим изблик на радикализация ", акцентира вътрешният министър. Той уточни, че против канцлера и министъра на опазването на здравето има отправени смъртни закани.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР