Вече стана ясно, че утре от 06:05 до 08:12 часа

...
Вече стана ясно, че утре от 06:05 до 08:12 часа
Коментари Харесай

До часове НЛО ще прелети над България, а след дни в небето ще се появи феномен, случващ се през 33 години!

Вече стана ясно, че на следващия ден от 06:05 до 08:12 часа ще настъпи сензационна особеност, а точно, че НЛО ще прелита в небето над България. Физикът Пенчо Маркишки, който работи в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките сподели и забавни карти. Той обаче заяви и друга любопитна вест.

„ През тази година не се чака метеорният поток Леониди да покаже висока интензивност, само че на 17 ноември в 18:30 ч. българско време ще бъде неговият най-много “, посочи Маркишки, представен от Фокус.

Потокът е деен от към 6 до 30 ноември. По време на максимума могат да се следят към 10 – 15 метеора на час.

Леониди бяха интензивни метеорни дъждове последно през 2001 и 2002 година с към 3500 – 4000 метеора на час, като тази висока интензивност се повтаря през интервали от към 33 години – колкото е интервалът на кометата-причинител 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл).

Леониди са едни от най-бързите метеори – те навлизат в земната атмосфера със скорост 71 km/s.

На 18 ноември в 13:42 часа Луната ще бъде в новолуние, т. е. няма да пречи на наблюденията в околните до максимума няколко нощи. Около средата на ноември съзвездието Лъв е очевидно над източния небосвод от към 01 часа, т. е. Леониди ще бъдат налични за наблюдаване през втората половина на нощите, като изискванията ще се усъвършенстват с издигането на съзвездието Лъв по-високо над хоризонта към края на нощта.

В безлунните есенни нощи, да вземем за пример след новолунието на 18-и ноември до към началото на декември 2017 е единият от двата най-удобни интервала в годината, през които най-удобно се следи така наречен „ зодиакална светлина ".

Сега този естествен феномен се следи най-добре рано заран преди изгрева, в посока изток. Най-подходящото време за това е от към 1 час и 40 мин. преди изгрев слънце до към 20-тина минути по-късно, когато към този момент стартира зазоряването. За Западна България през ноември комфортното време е от към 5:40 часа до към 6:00 часа. За източната половина на страната би трябвало да се извадят десетина минути, преценено най-общо.

Другият най-удобен интервал за наблюдаване на това събитие е преди новолуние през март или през април – вечер след залеза, в посока запад.

През есента – заран, а напролет – вечер еклиптиката се издига по-стръмно над хоризонта, което прави феномена по-добре забележим. Пак тогава Млечният път е очевидно надалеч и неговото зарево не се смесва с това на зодиакалната светлина.

Фотографирането на зодиакална светлина е относително елементарно. Тя може да се снима с дълги експозиции, както с имобилен фотоапарат – на статив, по този начин и от екваториална монтировка с водене, каквито употребяват доста астролюбители. Трябва обаче да се избере място, откъдето по посока на зодиакалната светлина (в случая – изток-югоизток) да няма сияния от градове и селища. Трябва също наблюденията да се правят при доста положителни метеорологични условия.

В междупланетното пространство в централната част на Слънчевата система се разгръща прахов диск, легнал в равнината на еклиптиката.

Той съдържа прахови частици останали още от времето на образуването на Слънчевата система, както и такива, донесени от миналите около Слънцето комети. Този прахуляк разсейва дифузно слънчевата светлина, пораждайки по този начин сиянието на зодиакалната светлина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР