Вече сме ви разказвали за Манса Муса, африканския крал, за

...
Вече сме ви разказвали за Манса Муса, африканския крал, за
Коментари Харесай

Ето кой е бил вторият най-богат човек в историята

Вече сме ви разказвали за Манса Муса, африканския крал, за който се счита, че е бил най-богатият човек на всички времена. Историци пресмятат положението му на близо 400 милиарда $.

Кой обаче заема второто място на най-богатите в историята? Това е американският предприемач и човеколюбец Андрю Карнеги.

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия в оскъдно семейство и емигрира в Съединени американски щати през 1848 година Заселва се със фамилията си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно построява бизнеса си. Именно негова е заслугата за разрастването на стоманодобивната промишленост.

Карнеги стартира кариерата си като свързочник. После обаче прави няколко сполучливи вложения, да вземем за пример в построяването на пътища и мостове. По-късно основава Carnegie Steel Company, която продава на J.P. Morgan за 480 млн. тогавашни $ (в днешно време това биха били към 13 милиарда долара).

Предприемачът се е занимавал доста интензивно с благотворителна активност. Подпомагал е деца, построил е стотици библиотеки и няколко научноизследователски центъра, има няколко фондации. Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест " Карнеги Хол ".

Фондацията на Карнеги спонсорира провеждането на известната Карнегиева анкета след Междусъюзническата война в 1913 година В София има и улица с неговото име.

Според уеб страницата The Richest благосъстоянието на Андрю Карнеги е било към 310 милиарда $.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР