Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за

...
Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Вече сме в епидемиологична конюнктура поради коклюша. Това сподели за предаването " Здравето на фокус " на Радио " Фокус " проф. Тодор Кантарджиев по отношение на разпространяването на коклюш в страната. Експертът акцентира, че решението за имунизиране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше досега, не е от значително значение.

По думите му е доста значимо бъдещите майки да се имунизират три месеца преди раждане, а още по-добре, в случай че при планувана бременност, го създадат преди забременяване.

" Имунизационното покритие в нашата страна е относително положително, само че някои служители не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха интензивно родителите за имунизиране. Не се говореше, че би трябвало доста да се внимава с новородените и че майките преди да забременеят би трябвало да се имунизират. Това са аргументите сега да има разпространяване на болестта ", сподели специалистът.

Проф. Кантарджиев прикани фамилиите, които чакат бебета, да се имунизират, в това число и бабите, и дядовците, в случай че са в контакт с бебето. Според специалиста е добре първите 40 дни след раждане бебето да е единствено с майката.

Рискови групи са и възрастни хора с хронични болести, акцентира още професорът.

" Най-горещо поучавам тези, които чакат в фамилията новородено, както и баби и дядовци, които ще оказват помощ за развъждането да се имунизират. Възрастни, които имат съпътстващи болести, също могат да се имунизират. Ваксината е с ниско антигенно наличие. Тя оказва помощ на възрастните, които са имунизирани преди години, да си изградят дълготраен и първокласен имунитет “, сподели проф. Тодор Кантарджиев.

Експертът изясни, че дъждовното време ще стопира бързото разпространяване на коклюша. Според него е добре през идващите две седмици пропуснатите деца да бъдат имунизирани, тъй като при изсъхнало и топло време болестта се популяризира доста бързо и елементарно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР