“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили

...
“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили
Коментари Харесай

Порожанов: Когато става дума за пари и земя, интересите са много разнопосочни

“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили мнение в общественото разискване на поземления закон. Ще създадем работна група, тъй като нещата са доста деликатни. Когато става дума за пари и земя, ползите са доста разнопосочни “. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Седмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

В момента няма потребност от бързане, имаме законова рамка, която работи, ще помолим за удължение на периода за внасяне на закона в Народното събрание, сподели Порожанов. Стопанската година е в ход и ще върви със сегашната рамка, бързането е ненужно, тъй като няма по какъв начин да бъдат вкарани два режима по едно и също време.

По отношение на Общата селскостопанска политика министър Порожанов разяснява, че сега има доста документи, които са на дневен ред в Брюксел. Най-важен е този за многогодишната финансова рамка, който се разисква от Европейския съвет. Очакването е октомври-ноември да има решение по нея. Това ще даде параметрите по бюджетите на всяка страна-членка по двата аграрни фонда – гаранционния и ПРСР. По директните заплащания за България е планувано малко увеличение, а понижението по ПРСР може да се компенсира с национално съфинансиране. Министър Порожанов заяви пред земеделските производители, че е провел диалози и счита, че нужните 300 млн. евро за 7-годишен интервал могат да бъдат обезпечени, с цел да се резервира бюджета и за развиване на селските региони.

Председателят на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов уточни, че неналичието на работна ръка се трансформира в главен проблем за бранша, което изисква и нови политики за пазара на труда.

Председателят на комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева съобщи, че няма да се пристъпи към разглеждане на законопроекти, по които няма реализиран консенсус с сектора. Тя посочи, че годишната среща на земеделските производители се е трансформирала в събитие, на което се получава добър разговор и положителни решения за бранша.

Изпълнителният шеф на Държавен фонд “Земеделие " Живко Живков заяви, че е подготвен индикативният график за заплащанията през годината. Както и през предходната главните ще бъдат март, април и май.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР