Вече сме преполовили първия месец на годината. Със сигурност през

...
Вече сме преполовили първия месец на годината. Със сигурност през
Коментари Харесай

Как да си направим годишен финансов план за успешна 2022-ра?

Вече сме преполовили първия месец на годината. Със сигурност през тази година желаете да реализирате някои неща - ремонт, отмора, покупка на ново обзавеждане, бал за децата ви или други по-мащабни покупки, които би трябвало да извършите. За да може да сте подготвени за тях е добре да си извършите годишен финансов проект. Това изобщо не е толкоз комплицирано колкото звучи. В тази публикация ще ви споделим по какъв начин да извършите това. 

На първо място би трябвало да знаете, че може да не вършиме проект за цялата година, а да си извършите един до края на юни и по-късно различен, който е от началото на юли до края на годината. Ако ви е по-лесно го разделете на тримесечия. Всичко зависи от вас. 
Как да се придържаме към финансовите си решения и да изградим задачите си?
Вземането на финансови решения е единствено едната страна на монетата. След време би трябвало да се придържаме към тях, тъй като има доста моменти,...
Прочети повече
Какво е значимо да попада в този финансов проект? На първо място да поставите от една страна всички доходи, които ще имате за месеците напред. Например, дано кажем, че сте в домакинство с месечен приход от 4000 лв.. От тях 2000 отиват за сметки, заеми, покупки на храна и други разноски. Така вие приблизително на месец имате 2000 лв., с които да разполагате и може да спестите част от тях.

Разгледайте задачите си. Какви са те? Колко биха коствали? Нека приемем, че тази година желаете да отидете на скъпа отмора в Гърция и желаете да ремонтирате банята си. Смятате, че почивката в Гърция би коствала 6000 лв., а ремонтът на банята - 10 000  лв.. Нека в този момент приемем, че от 2000 лв., с които разполагате, можете да отделяте 1000 на месец, които да отиват за тези цели. И математиката е елементарна - можете да спестите 12 000 лв., а желаете да извършите разноски за 16 000 лв.. 

Време е да забележим кое от двете съставлява приоритет и могат ли да бъдат понижени разноските? След като знаете параметрите, разгледайте вариантите - може ли да намалите разноските си? Може ли да изкарвате повече пари? Може ли да измененията задачите си? 

Ако не можете да изкарате повече пари посредством странична активност, то тогава остава опцията да намалите разноските си. Може ли да намерите по-евтин хотел или да изберете друго място в Гърция, на което да почивате? Или пък да изберете по-достъпна отмора на родното Черноморие? Или да извършите ремонта на бнята на два стадия?
Финансовите решения, които могат да ни създадат богати през тази година
Време е да мислим за своето положително финансово бъдеще. Кои са финансовите решения, които ще ви донесат позитивни резултати? В тази стати...
Прочети повече
След като изясните целите си и знаете своите финансови благоприятни условия, е време да заложите двата огромни разхода във времето. Нека кажем, че сте понижили своите разноски за месец с 500 лв. и към този момент може да спестявате по 1500 лв.. Така няма да се лишавате от нищо от двете си цели. Може да платите фамилната екскурзия през април, когато към този момент ще имате наличните 6000 лв.. Ремонтът на банята може да бъде изработен през септември/октомври когато ще имате по-голямата част от средствата. След като сте уверени, че останалата част от сумата ще бъде при вас до края на годината, можете даже да вземете пари назаем, с цел да реализирате ремонта си. А като сте наясно с тези неща няма да чакате до последния миг, а ще може рано да ангажирате услугите на добър занаятчия, който да свърши работата. 

Ето по този начин можете да извършите елементарно своето годишно финансово обмисляне. 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР