Вече седмо поредно тримесечие бързите кредити продължават да растат двуцифрено,

...
Вече седмо поредно тримесечие бързите кредити продължават да растат двуцифрено,
Коментари Харесай

Бързите кредити продължават да растат двуцифрено

Вече седмо следващо тримесечие бързите заеми не престават да порастват двуцифрено, демонстрират данните на Българска народна банка, представени в днешния брой на " Капитал daily ".

В края на септември годишното повишаване на бързите заеми е с 11.3% до 2.7 милиарда лева Така растежът на портфейла на небанковите сдружения се задържа към този момент близо две години след интервала на стесняване. Номиналното нарастване за година е сходно с това през предходното тримесечие – 277 млн. лева за година.

Портфейлът на сдруженията за бързи заеми е главно към физически лица – 80.1% е делът на заемите за семействата в общия размер на всички вземания. Това е 2.157 милиарда лева

В структурата на заемите за семействата преобладаващи са потребителските – 1.994 милиарда лева, като техният годишен растеж е с 16.5%. Делът им в портфейла на сдруженията е 92.4%. Заемите, които са употребявани за съфинансиране за покупка на парцел, се свиват с двуцифрен ритъм за година – 43.5%, до 68.2 млн. лева Техният дял понижава до 3.2% в края на септември.

Според периода на заемите доминират тези над пет години, като също регистрират двуцифрен растеж – усилват се с 20.6% на годишна база до 1.029 милиарда лева За съпоставяне - типичните бързи заеми, така наречен до заплата – дребни суми за къси периоди, които в статистиката се отразяват със периоди до една година, имат годишен растеж от 13.9%. Техният размер е 538.7 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР