Вече седем месеца продължава извънредната ситуация у нас заради пандемията

...
Вече седем месеца продължава извънредната ситуация у нас заради пандемията
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища

Вече седем месеца продължава изключителната обстановка у нас поради пандемията от COVID-19. Една от тематиките, които се разделиха публичното мнение е това би трябвало ли да е наложително носенето на маски и какъв брой са нужни те. “Имайте поради, че вирусът не лети в пространството самичък. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при диалект, кряскане, кашлица, пеене. Когато има механична бариера, която лимитира излъчването на тези частици, то лимитира и разпространяването на вируса ”, изясни пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По негови наблюдения на множеството места не се употребяват маски, което води до повишаване на случаите. “Носенето на маска е по-скоро отговорност освен към личното, а към непознатото здраве ”, подсети доцент Кунчев. Той изясни, че маската е най-ефективна при човек, който излъчва вируса. При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска защищава от това да бъдат инфектирани другите към нас.

В никакъв случай не можем да приказваме за огнища в учебните заведения, безапелационен беше основният държавен здравен контрольор. Той съобщи, че няма да дава отговор на спекулации по отношение на това по кое време и дали ще се минава към отдалечено образование.

“Казваме каква е истината. Не, няма да има затваряне на всички учебни заведения. ”

Ще има прекосяване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има открити носители на вируса. в случай че са наранени няколко класа, ще се премине към затваряне на избрани учебни заведения. Ако заболеваемостта стане доста огромна към този момент ще се приказва за затваряне на учебни заведения в избрани обитаеми места. На национално равнище затваряне на учебни заведения евентуално ще се наложи през януари-февруари по време на грипната зараза. “Тази година няма да има грипни ваканции, ще има прекосяване в образование в електронна среда ”, изясни доцент Кунчев.

Утре ще бъде първият брифинг на Националния действен щаб (НОЩ), заяви основният държавен здравен контрольор.

“Липсата на задоволително доверие и разпространението на подправени вести пречат ужасно доста на нашата работа ”, той. “Ние ще продължим да споделяме истината. Дай Боже повече хора да се вслушат. ”

За момента доцент Кунчев не вижда потребност от смяна на противоепидемичните ограничения у нас. Все отново посочи, че всичко зависи от обстановката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР