Вече се знае полът на двете мечетата, които бяха открити

...
Вече се знае полът на двете мечетата, които бяха открити
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на спасените мечета край Чепеларе

Вече се знае полът на двете мечетата, които бяха открити сами в петък и неделя в региона на основния път сред Смолян и Пловдив. Двете дребни са на към 4 месеца, здрави са и са от мъжки пол. Само с ДНК теста обаче може сигурно да се потвърди дали те са братя или не. А в региона, където бяха открити мечетата, започнаха засилени инспекции за бракониерство.

Заради зачестилите случаи на бедстващи мечета, в региона на Смолян е осъществена инспекция на всички издадени разрешителни за лов. Прегледани са и записите от камерите, ситуирани наоколо до местата, където са открити мечетата.

Колегите са направили на място претършуване на терена, на региона там към въпросното мече, няма установени следи от бракониерстване или прилагане на дивеча от ловци. Лично моето пояснение е, че сега кафявата мечка се намира в деен сватбен интервал и държанието на мъжките може да докара до прогонване на дребните на женската за разгонване. Това е биология на типа, не е нещо ново, споделя инженер Здравко Бакалов, шеф на Южноцентрално държавно дружество.

Горските чиновници не изключват вероятността за появяването на още изоставени дребни.

Майката за да ги резервира ги оставя нагледно. Пак споделям, прави уточнението че ние не сме спрели да търсим други аргументи, само че за нас експертите все още това е водещото – биологията на типа, интензивността й в този интервал. Мъжкият мечок си поддържа, той е териториален по принцип, и тази територия си я поддържа и той там се развъжда по принцип, не позволява външни, други мечки, добавя инженер Здравко Бакалов, шеф на Южноцентрално държавно дружество.

Според Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, най-вероятно дребните мечета, открити в Родопите, са изгубили майките си.

Аз персонално бих заложил само и единствено на бракониерски отстрел. Мечката е предпазена в България допустимо най-строго, само че явно не се оправяме със прекъсването на бракониерите. Бракониерството доста се усили към тези локдауни, тъй като няма никакви хора в гората.

Без майка си, дребните мечета съвсем нямат късмет за оцеляване в дивата природа, безапелационни са експертите.

Тазгодишните мечета в случай че не се открити, в природата изрично няма да оцелеят. В момента шансът им за оцеляване е толкоз огромен, колкото в случай че майката беше жива и ги беше отгледала, защото след парка в Белица ще заминат в Гърция, в специфичен център за рехабилитация, където ще седят към година. Ще бъдат хранени по специфичен метод, тъй че да нямат контакти с хора, да не свързват храната с човек, след което ги връщаме в България, маркираме ги с нашийници и ги наблюдаваме по какъв начин се движат, изяснява Владимир Тодоров, Института за биооразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Случаят с изоставените мечета, открити в региона на Смолян, не единствен. Преди три години, три дребни без майка бяха открити край язовир Доспат. След едногодишен интервал на реадаптация в Гърция, те бяха върнати назад в дивата природа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР