Вече се забелязва нарастване на броя на пациентите с оплаквания,

...
Вече се забелязва нарастване на броя на пациентите с оплаквания,
Коментари Харесай

Д-р Радослав Радев, УНГ: В сезона на сенните хреми и алергиите самолечението може да има обратен ефект!


" Вече се вижда повишаване на броя на пациентите с недоволства, присъщи за алергичните реакции по това време на годината. Тези, които са с открит проблем, те си знаят и са с очакване, само че има хора, които не са се сблъсквали с това, и би трябвало да бъдат съветвани от експерт. Най-честите признаци на сезонната алергия от страна на горните дихателни пътища са кихане и бистра водниста хрема. Когато има комбиниране с други хронични болести, риносиноит, хремата може да бъде по-гъста и гнойна. Зачервяването и сърбежът на очите, конюнктивитът, също са показателни за това положение.

Тези признаци водят най-често до затруднено носно дишане. В интервала на цъфтежа на полените няма ка да ограничим разпространяването им и това са външните аргументи, които отключват сезонните или целогодишни алергии. Можем обаче да повлияем върху фактори, които зависят от самите нас и ще ни оказват помощ да се усещаме по-комфортно в ежедневието си.

Най-вече би трябвало да се акцентира на домашната хигиена. Да се елиминират максимално всички дразнители и причинители на алергии вкъщи. Нужно е да се поддържа допустимо най-сух въздух в жилището ни. Влажният въздух е добър проводник на алергените и настаняването им в носната лигавица. От друга страна е добре да се перат при висока температура чаршафите и калъфките. Тези обстоятелства доста могат да понижат предпоставките за разпространяването на алергиите ", поучава доктор Радев.

За хората, предразположени към алергии, не е целесъобразно да гледат цъфтящи цветя вкъщи, напомня експертът. Домашният прахуляк няма по какъв начин изцяло да го отстраняваме, само че можем до най-много да сведем равнището му вкъщи. Ако имаме домакински любим, е добре в този интервал, когато се обострят алергиите, да се разделим с него, в случай че е допустимо да го предоставим на близки за известно време, с цел да прекъснем веригата, предлага доктор Радев.

" Съветът ми към хората, които за първи път отключват признаци като затруднено носно дишане и носно раздразнение, е никога да не подхващат самолечение ", безапелационен е експертът.

" Често пациентите купуват капки за нос на случаен принцип, употребяват ги няколко дни и се усещат облекчени. Повечето такива капки съдържат съставки, които могат да провокират противоположен резултат. Когато мине резултатът от капките, се получава още по-голям оток на носната лигавица и по този начин може да се стигне до изцяло запушен нос и кървене. Запушеният нос и неналичието на О2 води до нарушавания на съня, а това от своя страна - до нервно-психическа нервност и липса на централизация, отмалялост ", изяснява медикът.

Тежестта на симптомите са водещи, с цел да предприемем посещаване при доктор тъкмо в този миг. Ако има затруднения, би трябвало да се потърси експерт - било то УНГ, педиатър, алерголог или различен, предложен от фамилния доктор.

" Нашият фокус е в съпътстващите болести. Ние няма по какъв начин да лекуваме една алергия по хирургичен път, само че можем да помогнем на пациенти с хронично обострено заболяване, което съпътства алергичната хрема. В нашата УНГ област, най-честата причина, която води пациентите при нас след алергична хрема, е изкривената носна бариера. Много хора имат идеален нос на пръв взор, само че това не кореспондира с вътрешното положение на преградата. Тя може да е доста крива. Друга причина за затруднения може да са носните полипи и носната хипертрофия. Съчетани с алергията, утежняват симптоматиката и се стига до неспособност за преодоляване на нещата с закостенял метод. Тук към този момент се намесват опциите на радиохирургията, в която ние в  отделението УНГ към МБАЛ " Света Анна " имаме дълготраен опит ", добави още доктор Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР