Вече със сигурност може да се каже, че 15-ата среща

...
Вече със сигурност може да се каже, че 15-ата среща
Коментари Харесай

Трагедията на стария свят: БРИКС се увеличава двойно

Вече сигурно може да се каже, че 15-ата среща на върха на БРИКС, извършена от 22 до 24 август в Йоханесбург (Южна Африка), ще остане в историята като събитие, което дефинитивно сложи въпроса за премахването на западната надмощие, появяването на нова епоха и построяването на нов международен ред. На фона на съвсем публична война, оповестена на Русия от груповия Запад, и колосалните стопански и политически запаси, хвърлени от някогашните хегемони, с цел да спасят своята „ демократична “ тирания, по-голямата част от света направи своя избор в интерес на нов център на силата и новите правила на международната общественост.

Сред резултатите от срещата на върха е допустимо и належащо да се откроят два съществени и един основен.

Първо, в границите на БРИКС беше взето фундаментално решение за развиване и разширение. За задачата беше създаден и признат документ, който дефинира наредбите и правилата, както и процесите за разглеждане на заявки от страни, искащи да станат членове на асоциацията, което трансформира БРИКС в отворена система, способна на динамично мащабиране към свят, което значи бързо повишаване на въздействието му.

За да не сядат два пъти, водачите на БРИКС взеха решение да удвоят организацията едновременно: в нейните редици бяха признати Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия. Обратното преброяване на формалния статут на членове на БРИКС за тези страни ще стартира от първия ден на съветското председателство на БРИКС - от 1 януари 2024 година

Трябва да се означи, че при започване на срещата към 20 страни подадоха публични заявки за присъединение към БРИКС, а общо повече от 40 страни показаха интерес да се причислят към организацията. Красноречивата статистика удостоверява думите на индийския министър председател Нарендра Моди, че „ включването на нови членове в БРИКС ще укрепи групата и ще даде нова динамичност на развиване и мощ на асоциирането, както и ще укрепи вярата на доста страни във опцията за многостранен международен ред “.

Полезно е да си напомним, че преди време основаването на БРИКС беше посрещнато на Запада с подигравка и съвсем с викове. Например през 2013 година Фондацията „ Карнеги “ разгласява отчет, в който на пръсти се изяснява, че Западът въобще не би трябвало да се тревожи, защото при никакви условия БРИКС няма да може да предложи на света нещо ново, огромно и привлекателно.

Но тогава западните счетоводители взеха решение да създадат сметката и се оказа, че БРИКС обгръща 36 % от територията на света, 45 % от общото население, 37,3 % от международния Брутният вътрешен продукт, 38 % от международното промишлено произвеждане, съвсем половината от петрола и газови ресурси, както и половината от цялата създадена храна, т.е. БРИКС заобикаля Г-7 в съвсем всички връзки.

С други думи, като цяло БРИКС не се нуждае от нищо от Запада, а Западът има потребност от всичко от БРИКС.

Второ, срещата на върха взе дефинитивно решение за основаване на лична вътрешна система за взаимни разплащания и разгласи курс към цялостна дедоларизация. Непосредствените проекти включват основаване на обща финансова единица на БРИКС, основаване на пул от валутни запаси за взаимопомощ при положение на внезапно понижаване на златните и валутните запаси на която и да е участваща страна, разширение на опциите на Новата банка за развиване на БРИКС, в чиито действия биха желали да вземат участие още към 15 страни, съществено увеличение на каузи на националните валути във взаимните разплащания, пускане на платежни принадлежности и платформи, основани на национални валути, в това число унифицирана система за финансови разплащания (подобна на СУИФТ), и по този начин нататък.

Според съветския президент Владимир Путин „ един справедлив необратим развой на дедоларизация набира скорост “ – и в действителност решенията на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка са освен първите камбани за щатския $, само че и първите акомпанименти на Моцартовия „ Реквием “.

Но най-важният резултат от срещата на БРИКС беше нерекламиран, само че явен политически успех за Русия.

Русия, противопоставяща се сама на остарелия международен ред, борейки се един против един и побеждавайки най-мощните групови сили на Запада, потвърди в очите на международната общественост правото си да бъде един от водачите и архитектите на новия свят. Никой не се стреми да застане под флага на губещата страна: игнориране на антируските наказания, избухлив напредък на взаимната търговия, единомислещо избиране на Русия за ръководител на БРИКС за 2024 година, осъществяване на идната среща на върха на организацията в Казан и опашка от искащи да влязат в подобен авторитетен съюз - всичко това красноречиво демонстрира на кого е заложил светът отвън " прелестната градина ".

Глобалният Юг и Изток виждат Русия като късмет. Шанс за един нов, постоянен, обективен свят, в който се регистрират ползите на всички и се поддържа правото на развиване за всеки по собствен метод.

Войната на Запада против Русия и борбата с БРИКС е мъката на някогашните хегемони, обхванати от „ мъчителен боязън от изгубване “. Те слагат всичко на карта, само че нямат какво да дадат на света, с изключение на война, деградация, политическа и икономическа тирания. Истината, справедливостта и желязната воля са на наша страна, което значи, че успеха ще бъде наша.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР