Вече са ясни резултатите от Сесия 2023 на Културния фонд

...
Вече са ясни резултатите от Сесия 2023 на Културния фонд
Коментари Харесай

Музикаутор ще даде над 160 хил. лева за създаване на нова авторска музика

Вече са ясни резултатите от Сесия 2023 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР. Организацията на създатели и композитори за поредна година ще поддържа рекорден брой планове за основаване на нова българска музика. Сумата, която фондът ще отдели е в размер на 161 000 лв.. От нея ще бъдат отпуснати грантове за 74 плана, в които са ангажирани общо 130 български създатели на музика, на текст и на аранжимент, написа.

Сесията стартира с оповестяване на конкурс за подаване на заявки при започване на месец май, като претендентите трябваше да отговорят на разпоредбите одобрени от Управителния съвет, с цел да бъдат позволени до оценяващата комисия.

„ МУЗИКАУТОР постоянно е изразявал позицията си на поддръжка към конкурсното начало, защото по този метод се опитваме да подсигуряваме бистрота към всички наши членове “, разяснява изпълнителният шеф на сдружението Иван Димитров.
По време на сесията членовете на МУЗИКАУТОР имаха опция да аплайват в четири категории, за всяка от които се организира независимо класиране: „ Популярна музика “, „ Класическа музика “, „ Музика на фолклорна основа “ и „ Млади създатели “. Грантовете за всеки план варират от 2000 до 4000 лв. според от времетраенето на творбата.

Както всяка година, заявките на претендентите се правят оценка от комисия, чиито членове се избират по време на годишното общо заседание на сдружението. Тазгодишната комисия е в състав, както следва:

• „ Популярна музика “ – Методи Кръстев, Милена Славова, Росен Стоев, Прея и Борис Бончев като представител на „ Токсити Пъблишинг “ ЕООД и

• „ Класическа музика и музика на фолклорна основа “ – Любен Досев, Васил Бележков, Вячеслав Кушев, Юли Дамянов и Орлин Кюркчийски.

Въз основа на оценките и извършеното класиране, финансиране завоюваха:

- в категория „ Популярна музика “ - 48 плана,
- в „ Класическа музика “ – 5 плана,
- в „ Музика на фолклорна основа “ – 5 плана и
- в направление „ Млади създатели “ бяха класирани 16 плана.
„ Културният фонд на Музикаутор е една от дребното благоприятни условия за българските създатели, посредством която да получат финансова поддръжка за своите музикални планове. Затова и тази година имаме рекорден брой подадени заявки – 222 броя. През 2021 година взаимно с БНР ние успяхме да осъществяваме и акция за тяхното разпространение в рубриката „ Земя на гении “ “, посочи още шефът на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Културният фонд на Музикаутор поддържа българските създатели в основаването на музика и предизвиква развиването на музикалния бизнес в България. За своите юбилейни 10 сесии от 2011 година насам организацията е подкрепила съвсем 700 плана на български създатели със сумата от над 2 млн. лв., оповестяват от самата организация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР