Вече са ясни големите победители на Оскари 2024, които се

...
Вече са ясни големите победители на Оскари 2024, които се
Коментари Харесай

Оскаровият филм, обвинен в плагиатство

Вече са ясни огромните спечелили на Оскари 2024, които се раздадоха нощес, 10 март. Сред спечелилите няма особени изненади, по пък по тази причина таман в навечерието на церемонията стана ясно, че един от номинираните филми евентуално е плагиатстван.
 Оскари 2024 - ето кои са огромните спечелили
Големите спечелили на Оскари 2024

Церемонията се състоя, а ето и кой се прибра вкъщи със статуетка

Става дума за " Заседнали " на режисьора Александър Пейн и сценариста Дейвид Хемингсън, който попадна измежду определените да се бори за статуетка в категорията за най-хубав автентичен сюжет. Филмът обаче загуби от " Анатомия на едно рухване ". Останалите номинирани в същата категория бяха Meastro, May December и Past Lives.

В спорния " Заседнали " историята наблюдава безсрамен преподавател в пансион (Пол Джиамати), който е заставен да се грижи за един от учениците (Доминик Сеса) по време на коледната почивка. Според сценариста Саймън Стивънсън обаче сюжетът във кино лентата има поразителни прилики с неговия непродуциран сценарий за Frisco - филм, в който основният воин е безсрамен педиатър, който в продължение на няколко дни се грижи за собствен пациент младеж. Сценарият на Frisco в действителност добива известна известност още през 2013 година, само че единствено с цел да попадне в лист с най-хубавите непродуцирани сюжети за годината.

Саймън Стивънсън даже е подготвил документи, които съпоставят подиуми от двата сюжета, както и цялостната им конструкция, и са оповестени от Variety.

" Смислената целокупност на сюжета за " Заседнали " е копирана от сюжета на Frisco. Това включва цялата история на сюжета на Frisco, конструкция, поредност, подиуми, ред по ред същина на деяние и разговор, герои, взаимоотношения, тематика и звук. По-голямата част от това е направено ред по ред и огромен брой неповторими и характерни детайли, основани за Frisco, са елементарно и недвусмислено разпознаваеми в " Заседнали " ", се споделя документите.

Засега от гилдията на сценаристите (WGA), режисьорът на номинирания за Оскар филм Александър Пейн, както и сценаристите Дейвид Хемингсън и Саймън Стивънсън няма коментар по тематиката.
 Оскари 2024 - къде да гледаме номинираните филми тази година
Къде да гледаме номинираните за Оскар филми тази година

Някои на кино, други - и в стрийминг платформите

Междувременно от The Hollywood Reporter напомнят, че екипът на " Заседнали " са разказвали по какъв начин се е случил филмът. Според изданието режисьорът Александър Пейн от дълго време е желал да направи филм, сниман в училище-интернат, а сценаристът Дейвид Хемингсън към този момент е имал написан непродуциран пилотен ефирен филм, сниман в учебно заведение. Пилотният сюжет е привлякъл вниманието на Пейн и той се обадил на сценариста.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР