Вече са умъртвени по хуманен начин всички 65 животни в

...
Вече са умъртвени по хуманен начин всички 65 животни в
Коментари Харесай

В с. Тутраканци са умъртвени 65 прасета, заразени с африканска чума

Вече са умъртвени по човечен метод всички 65 животни в село Тутраканци край Провадия, откакто се потвърдиха позитивните проби за африканска чума. Това заяви във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той изясни, че много от животните са нерегистрирани. Според министъра евентуално 50% от животните в региона не са регистрирани.

Румен Порожанов уточни, че след сигнал от частно практикуващ доктор за заболяване на 7 животни в частен двор са взети проби в четвъртък, които са излезли през вчерашния ден. Той посочи, че в стопанството има две позитивни проби. „ Веднага със заповед на изпълнителния шеф на организацията по храните бяха подхванати всички ограничения ", разгласи Порожанов.

Едно от подозренията за разпространяването на африканска чума по свинете във Варненско е заболяването да е пренесена с фуражи, доставени от инфектирани зони, като да вземем за пример Констанца, сподели още Порожанов. " Нашите индустриални ферми знаят за този проблем и не инцидентно претрупват непосредствено от кораба. Но наложително фуражът, който доставят държат не по-малко от два три месеца, в случай че има болест да бъде отстранена ", изясни министърът.

По думите му втората евентуална причина за внасяне на болестта е посредством други артикули. Той добави, че от през вчерашния ден са подхванати дейности и село Тутраканци в Провадийско е под забрана за придвижване на животни, както и на скотски артикули. От през вчерашния ден се прави и стерилизация, с цел да се обеззарази обитаемото място. До привършване на дезинфекцията и обеззаразяване външни хора няма да се позволяват. " В 3-километровата зона има още едно обитаемо място - село Бозвелийско, за което се вземат проби и в идващите дни се чакат резултатите ", сподели още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР