Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище,

...
Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище,
Коментари Харесай

Свлачищата в Италия: Открити са 5 жертви, според местни медии сред тях е и издирваната българка

Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище, което през вчерашния ден заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino измежду тях е 50-годишна българка, която по-рано беше измежду търсените.

Очаква се публична информация от управляващите за самоличността на починалите. Още хора са в неопределеност. Правителството разгласи изключително състояние на острова, който се намира на 30 км от Неапол.

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с смут претърпяното през вчерашната заран.

Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от скатовете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без аргументи. Теренът на вулканичния остров е мощно предразположен на свлачища, а от години има нелегално строителство.

" Вината е на нашите политици, че не се прави подсилване в планината. Изсичат дърветата и това е следствието ", счита локален гражданин.

Стотина поданици от региона на свлачището бяха евакуирани през вчерашния ден. Около двеста души от гражданска отбрана и силите на реда вземат участие в избавителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското държавно управление разгласи изключително състояние на Иския за интервал от 12 месеца.

Отпусната е първична помощ от два милиона евро за избавителни работи и възобновяване. Казамичола Терме има непрекъснато население от към 8000 души и е прочут балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 година, лишило живота на двама души. В края на 19 век градчето претърпява доста по-мощно земетресение и е изцяло разрушено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР