Вече са изминали 100 години откакто той стъпи в Испания,

...
Вече са изминали 100 години откакто той стъпи в Испания,
Коментари Харесай

Англичанинът, който промени облика на испанския футбол

Вече са минали 100 години откогато той стъпи в Испания, само че в случай че споменете името на Фред Пентланд на почитателите на Атлетик Билбао, те ще си спомнят за англичанина с пура и бомбе. " BBC " споделя историята за индивидът, трансформирал испанския футбол.

" Бомбето " не е първият англичанин, който води " баските ", само че оставя диря в историята им. Той даже може да твърди, че е оставил диря в испанския футбол.

В първия си престой в клуба треньорът печели Купата на Испания през 1923 година При завръщането си той печели конкуренцията четири пъти поред от 1930 до 1933 година Той построява тим, който печели две трофеи и нанася най-тежката загуба в историята на Барселона - 1:12.

Отборът му е пионер в атакуващия футбол, комбиниран с притежаване на топката. По-късно стилът ще завладее и останалите испански тимове. Този способ на игра съществува и до през днешния ден.

" Фред Пентланд е един от хората, устоял пробата на времето ", разяснява шефът на музея на Атлетик Билбао Асиер Арате.

Роден в Уувърхемптън, англичанинът става национал след отлични изяви с Блекбърн Роувърс и Мидълсбро, преди да поеме олимпийския тим на Германия през 1914 година По-време на Първата международна война той провежда мачове сред пандизчии. По-късно той води Страсбург и Франция на Олимпийските игри през 1920 година Първият му допир до испанския футбол е в Рейсинг Сантандер, преди да премине в Атлетик Билбао през 1922 година

" Атлетик е аматьорски клуб, който желае да влага в сериозен треньор. Той прави промени в дисциплината на отбора, с цел да сътвори професионална конюнктура. Той е бил забавна персона, изпълнен с оптимизъм и разсъдък. След няколко месеца стартира да написа в спортните списания, по какъв начин тимовете да играят футбол ", споделя Асиер Арате.

Историята споделя, че на първата подготовка той учил футболистите да връзват връзките на обувките си. Той предизвиква възпитаниците си да се разграничат от директния нападателен метод на игра, присъщ за времето, а вместо това да заложат на владението на топката, способ, присъщ за играта на Хосеп Гуардиола през днешния ден.

" Типичната групировка е 2-3-5 с петима нападатели. Вместо това Фред Пентланд слага повече футболисти в полузащитата, като залага на играта с подавания, сходна на тики-така играта на Барса от преди 10-20 години ", споделя президентът на лондонския фенклуб на Атлетико Мадрид Гайзка Аткса.

През 1925 година той напуща клуба и води Алтетико Мадрид два пъти, като краткотрайно напуща " дюшекчиите ", с цел да управлява Октавио. Треньорът е част от националния тим на Испания. Именно " Ла хала " е първият тим, отвън Британските острови, който побеждава Англия с 4:3 през 1929 година

Той се завръща в Атлетик Билбао за повторно, където се радва на най-силния си интервал в клуба. Успехите му костват доста бомбета, тъй като играчите скачали върху шапките му след всяка победа.

През 1933 година той напуща клуба, който печели две трофеи през 1934 и 1936 година

" Фред Пентланд е типичният англичанин с пура, чадър и бомбе. Всички описват за дружелюбният му дух, тъй като той поздравявал и заговарял хора по улиците. Той има статут на легенда ", добавя Гайзка Аткса. Членове на семейство Пентланд членуват във лондонския фенклуб на отбора.

There were two tributes to the coach of the a bowler hat:

1⃣ In 1959, we played in San Mames to homage Mr. Pentland.

2⃣ 80 years after winning the League and Cup in the same season (2010), we played and her daughter Angela made the honour kick.
— Athletic Club (@Athletic_en)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР