Вече разглеждаме варианти и възможности за разширяване на автомагистрала Тракия

...
Вече разглеждаме варианти и възможности за разширяване на автомагистрала Тракия
Коментари Харесай

Обмислят разширяване на АМ Тракия в участъка София-Пловдив

Вече преглеждаме разновидности и благоприятни условия за разширение на автомагистрала " Тракия " в сектора София - Пловдив с по едно платно в двете направления.

Това съобщи районният министър Николай Нанков пред парламентарната Комисия по превоз, осведомителни технологии и известия, осведомиха от ведомството.

По думите му съображение за това дават данните от трафик камерите, съгласно които в пиковите летни дни на 2015 година и 2016 година миналите през сектора коли са сред 32-33 хиляди за денонощие, а над 37 хиляди са регистрирани през най-натоварения ден - 31 август 2016 година. Вече са почнали изследвания, защото след четири години обстановката ще бъде доста тежка.

Министърът беше изслушан по отношение на процедурата за построяването и въвеждане в употреба на ТОЛ-система за прекосяване по републиканските пътища, в т. ч. новост на процедурата по социална поръчка за системата.

Според него новият модел ще бъде по-справедлив, защото ще се приложи правилото, " който амортизира повече, заплаща повече ". Той уточни, че пътният бранш се устоя главно от лекотоварните коли, като в последните години наклонността е делът им да нараства. Съотношението през 2015 година е било 64% леки коли и 36% тежкотоварни, а през 2016 година приходите от леки коли са над 70 % от общия дял.

Според министъра наклонността в европейски мащаб е за прекосяване от винетна към тол система.

Заложили сме еластичен модел на тарифиране и правене на политики, като целим най-малко три пъти да се усилят приходите в Агенция " Пътна инфраструктура ",обяви той.

Заданието на Световната банка съзнателно е направено толкоз общо. Първоначално се планува да бъдат обхванати 16 000 км пътища на стадий внедряване, само че обсегът на пътната мрежа може да се трансформира както по времена осъществяването на контракта, по този начин и след въвеждането в употреба на системата за събиране на пътни такси, посочи той.

Министърът обърна внимание, че съгласно един от създадените модели в разбора на банката приходите от новата система се чака да бъдат в размер на над 1 милиарда лева още през първата година, като задачата е пътният бранш да бъде изискан от тежкотоварния трафик.

Целта е да достигнем 661 млн. лева повече през този интервал, като те ще се разходват единствено за рехабилитация, ремонт устроителство на нови пътища, посочи той. Разработен е и авариен вид, предусещащ повишение на винетките за тежкотоварни коли за идната бюджетна година.

Нанков подсети, че публичната поръчка за избор на реализатор за създаване и внедряване на тол системата бе оповестена на 5 април 2016 година Тя е с индикативна стойност 200 млн. лева без Данък добавена стойност, като средствата няма да серазходват от бюджета на АПИ, а ще се генерират в тригодишен интервал от приходите от тол такси и електронни винетки. Срокът за нейното създаване ивнедряване е седем месеца от сключването на контракта с определения реализатор, след което ще има 12-месечен интервал за оценка на успеваемост и отстраняванена недостатъци, като през това време системата ще действа и ще генерира доходи. Ще има и двегодишен период на гаранционна поддръжка.

При създаването и внедряването на системата ще бъдат регистрирани и разнообразни фактори като тежест, изминато разстояние, категория на транспортното средство и часови пояси. Предвижда се също и опцията за заявяване и предплащане на маршрут.

В Министерския съвет ще бъде импортиран план на нов Устройствен устав на Агенция " Пътна инфраструктура ", с който ще бъде основан отдел " Електронно таксуване " към дирекция " Пътни такси и разрешителни ". Той ще бъде ресурснообезпечен, като на идващ стадий се планува основаване на дружество със особено предопределение, което да дава отговор за всички типове таксуване, заяви още Николай Нанков.

Ежедневно губим 1,5 млн. лева от невъвеждането на тол системата, подчертава още районният министър. Около 1 милиарда лева са нужни годишно за бранша, а 320 млн. лева годишно са наличните средства. Над 600 млн. лева са нужни за промяна на мантинелите по автомагистралите и пътищата от първи и втори клас, като годишно трябват 7-8 млн. лева Необходимите за маркировка средства са сред 25 млн. лева и 40 млн. лева годишно. 212 уреди са в сериозно състояние, а 8 милиарда са нужни за изграждане на главните посоки, стана ясно още по време на съвещанието при разискване на ограничения за пътна сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР