Вече повече от столетие българският каймак привлича вниманието на целия

...
Вече повече от столетие българският каймак привлича вниманието на целия
Коментари Харесай

Той Се Превърна В Истинска Легенда, Известен Със Своята Порядъчност И Морал. Отиде Си Известният Български

Вече повече от столетие българският каймак притегля вниманието на целия свят със своя характерен усет в центъра на Истанбул. Това е сладкарница на българското семейство Шестакови, което съгласно специалисти се намира измежду първите места, които би трябвало да посетите в Истанбул. В началото на предишния век българското семейство Шестакови са снабдявали Високата врата с мляко, каймак, масло и кисело мляко. Намиращата се в квартал Бешикташ сладкарница на Пандо Шестаков постоянно е била измежду първите места, които безусловно би трябвало да посетите. Причината за известността на сладкарница и привличането на клиенти от хиляди километри разстояние е доста елементарна: „ Закуска, включваща свеж каймак, чист мед и една чашка топъл чай. “ Популярността на българския каймак, който се загатва дружно с Истанбул, от дълго време е прекрачила границите на прилежаща Турция. „ Само преди няколко дни група от 30 американци посетиха сладкарница и ме попитаха за рецептата на каймака. И аз им отговорих, че това е тайната на специалността ми.



И се посмяхме дружно “, споделя Пандо Шестаков. По думите на бай Пандо, българският каймак се предлага и на трапезата на кралете в Дубай, като всеки месец персонално изпраща особено приготвени кашони с каймак за дубайските кралски фамилии. Собственикът на сладкарница с горделивост показва, че каймакът, който предлага, е измежду най-търсените вкусотии в страни като Германия, Франция и Канада. Въпреки огромната си известност българската сладкарница е малко място до Рибния пазар в истанбулския квартал Бешикташ. Вътре в помещението се побират общо 5 маси. Закусвалнята на българина бай Пандо е доста скромна.

Тя е и историческо място, открита е през 1895 година. Пандо Шестаков е трето потомство млекопроизводител, като неговото семейство се е заселило от Македонско в Истанбул. В началото на 19 век бащата на Пандо Шестаков, Сотир Ефенди, осигурявал всички млечни потребности на двореца „ Долмабахче “ (двореца, където се помещавал султанът по това време). Тогава семейство Шестакови с каруци събирали биволското мляко и след това го обработвали в своята мандра в Емирган. След обработката идвал редът на пласирането на стоката като мляко, каймак, кисело мляко, масло и сирене във всички квартали на столицата на Османската империя. По това време изключително изселниците от Балканите изкарвали своята издръжка, като заработвали в мандрите в кварталите Айазаг и Кягътхане.

По това време огромна част от млекарите и производителите на кисело мляко по истанбулските улици били главно изселници от Балканите. В производството на млечни артикули семейство Шестакови толкоз са се популяризирали, като преди години произвели и първото кисело мляко особено за бебета. Шестакови са произвеждали най-различни типове кисело мляко – с плодове, със сусам и ванилия, а най-популярно било киселото мляко на тепсия. Най-големият асистент на Пандо в сладкарница е неговата брачна половинка Йоанна. И двамата от дълго време са прекрачили 80-те години, само че от 1950 година дружно работят тук. Закусвалнята притегля клиентите си с достоверната си атмосфера. За да не развалим тази атмосфера, не направихме никаква смяна в сладкарница. Каквата беше преди години, такава си е и в този момент ”, споделя Пандо Шестаков. В днешно време семейство Шестакови употребяват едната част на сладкарница като мандра, а биволското мляко купуват от млекопроизводители от Чаталджа, Силиври и Кемербургаз.

Според бай Пандо с развиването на технологиите създадените млечни артикули във фабриките са изгубили своята непринуденост и усет. „ Сега има машини, които за няколко часа създават каймак. А българският каймак се създава минимум за 3 дни. Варенето на млякото, след това да се постави в лед и други процедури са част от тайните на нашата специалност. След всички тези процедури каймакът се сервира на клиентите. Същото се отнася и за другите ни артикули “, акцентира с горделивост бай Пандо. В сладкарница храната се предлага под формата на порции за разлика от другаде, където се подготвя на шведска маса.

А менюто в сладкарница включва безусловно каймак, мед, маслини, мазно бяло сирене, яйца, тестени произведения, присъщи за изселниците от Балканите, биволско мляко и чай, несъмнено. Млякото постоянно се предлага топло, като постоянно се вари в котел, който е на тезгяха. Освен това в сладкарница се оферират яйца от пъдпъдък и овче кисело мляко.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР