Вече повече от седмица се обсъжда желанието на президента на

...
Вече повече от седмица се обсъжда желанието на президента на
Коментари Харесай

Разкриха тайния план на Тръмп за Гренландия

Вече повече от седмица се разисква желанието на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да придобие Гренландия. Това пишат всеобщо в международната преса.

В по-голямата си част на това се смеят. А с предлагането на белгийските шегаджии, криейки се зад националистически възгледи, да купят Валония за едно евро, всичко стана много неуместно.

Wall Street Journal: Тръмп е на път да направи нещо историческо

Но въпреки това никой не отхвърля на Тръмп гения му да „ държи на тръни “ цялата международна общественост.

Неговото изказване за големия мразовит остров, миещ се от водите на Атлантическия и Северния ледовит океан, бе публикувано от медиите в съвсем всички страни.

За това се приказва в Южна Африка, ситуирана от другата страна на Земята, в доста далечната Австралия и даже в забравения от Бога Бутан.

Но до момента никой още не е обяснил ясно, защо им е това придобиване на самите Съединени американски щати.

Това следващата случка на Тръмп ли е?

Бяха показани разнообразни версии.

Подобна на тази, че Гренландия е богата на редки земни метали и нейното придобиване ще разреши на чичо Сам да измести Китай от лидерската позиция в тази област.

Втората най-популярна версия е желанието да утвърждават своето военно предимство.

На първо място в Арктика.

Тук Русия интензивно прокарва своите ползи и е подготвена в близко бъдеще да стане съвсем едноличен притежател на севера.

Но Съединени американски щати и по този начин имат безграничен достъп до най-големия остров в света.

Чрез участието си в НАТО, Вашингтон има достъп до съвсем всички европейски страни, в това число и до Дания, от която Гренландия е част.

От средата на предишния век Съединени американски щати експлоатират локалната военна база и в случай че нещо се случи, те могат да организират военни интервенции отсам.

Така че, те просто няма същинска военна потребност да купуват ледения остров.

Тези две версии бяха представяни основно от европейските, съветските и азиатските медии.

Но в самите Съединени американски щати гледат на нещата малко по-дълбоко.

Първо, американските медии обръщат внимание на следното забавно съвпадане – последната териториална покупка на Съединени американски щати се пада точно от Дания.

През 1917 година датската Западна Индия бе добита от Копенхаген за 25 милиона $.

Сега тази територия се назовава Вирджинските острови на Съединени американски щати.

По този метод Доналд Тръмп, насочил взор към Гренландия, ще влезе в същия клуб с видния политик Удроу Уилсън, под чийто президентство бяха добити датските острови.

И освен с него, само че и с Андрю Джонсън, по време на който Аляска се реалокира в Съединени американски щати, и с бащата създател Томас Джеферсън, който направи доста печелившата покупка на Луизиана, а посредством нея Щатите незабавно се усилиха с над 2 милиона квадратни километра.

Ако Тръмп купи Гренландия, той ще надмине последния, защото площта на острова е малко по-голяма от земята, добита от Джеферсън.

Тоест, американските медии признават, че с сходни дейности 45-ият президент на Съединени американски щати взема решение да влезе в историята и да запише името си със златни букви.

Е, това му приляга. При това той е най-интересният и ослепителен президент на Съединени американски щати през последните десетилетия – Буш изглеждаше малоумен, а Обама беше прекомерно отегчителен, на техния декор Тръмп е доста по-различен.

На ето преди няколко дни се изрекоха и представители на американските управляващи за договорката.

Демократите, както постоянно, се надсмиват и се подиграват.

Но има и републиканци, с помощта на които Тръмп стана президент.

Например, конгресменът Питър Кинг напълно поддържа своя президент.

Той упрекна критиците на Тръмп в двуличие.

„ Те приказват единствено за връзките на Тръмп с Русия, само че когато става дума за същински антируски стъпки от негова страна, внезапно стартират да му се подиграват.

А Гренландия е нужна на Щатите, единствено с цел да „ спрат руснаците “.

Русия се разраства в района и това би трябвало най-малко да се забави “.

Кинг завършва разискването на въпроса, като поддържа тази самодейност, само че в това време не е склонен с всичко, което споделя и прави Тръмп.

Британският вестник The Guardian вижда действителните бизнес цели на Тръмп.

Журналистите показват сполучливата австралийска компания Greenland Minerals, която създава добре познатата мина Kvanefjeld.

Тук в действителност е цялостно с тези редки земни метали.

Според междинните оценки над 100 милиона тона от съответната руда са скрити в недрата на гигантския остров и върху множеството от тях права имат австралийците.

При това, придобивайки цялото това благосъстояние, Тръмп ще може да диктува своите пазарни условия и съществено да повлияе на водача Китай.

Но конкуренцията с Русия не се преглежда съществено.

Вашингтон разполага с задоволително запаси за това.

И в това няма никакъв на практика смисъл, както писахме нагоре, Гренландия към този момент е на цялостно разположение на чичо Сам.

Част от велика страна или автономност Британците обаче са скептично настроени към вероятностите за придобиване на острова.

Те имат доста аргументи – представителите на датските управляващи, като министър председателят на Гренландия Ким Килсен, се изрекоха негативно.

Дори прекомерно сериозно.

Така че концепцията може и да е добра, само че е малко евентуално тя да бъде осъществена.

Въпреки това не може да се изключи предстоящ референдум за острова.

Кой знае, може би гренландците ще желаят да станат част от великата страна, в сравнение с да живеят без значение или като автономност на дребното кралство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР