Вече повече от месец и половина на Марс бушува огромна

...
Вече повече от месец и половина на Марс бушува огромна
Коментари Харесай

На Марс се случва "глобална" страхотия! Червената планета тотално се промени, а марсоходът мистериозно спря

Вече повече от месец и половина на Марс бушува голяма пясъчна стихия. А към този момент съвсем месец бурята е " световна " и обгръща практическия цялата планета. Ефектите от нея към този момент са забележими и за апаратурата на НАСА, която следи Червената планета от разстояние.

Данните демонстрират, че тя към този момент има напълно различен образ. Кадрите са направени въз основата на фотоси и разбори, които са събрани от камерата на апарата MRO, който е в орбита към Марс. Те демонстрират едни и същи райони на Марс преди бурята и по време на нейния пик.



По-голямата част от повърхността на Марс е скрита под облак прахуляк. Тази прахуляк е доста фина, като след края на бурята ще образува пласт с дебелина колкото човешки косъм върху повърхността на планетата.

За момента обаче тя е обхванала планетата и пречи на слънчевата светлина да доближава до повърхността ѝ. Това е проблем за марсохода Opportunity, Който разчита на слънчевата светлина, с цел да зарежда батериите си и да се отоплява.

Още при започване на бурята марсоходът беше подложен в режим на предпазване на оптимално сила, само че скоро по-късно той спря да дава отговор на радиосигналите от Земята. Последният опит на учените е бил на 18-ти юли, само че е бил без триумф. Добрата вест е, че облакът прахуляк работи и като изолираност и не разрешава на температурите да паднат под минимума, който е рисков за Opportunity. Затова учените към момента се надяват, че марсоходът ще издържи на бурята и откакто тя утихне и количеството слънчева светлина се усили, той ще може да се включи още веднъж. За да се случи това обаче, бурята би трябвало да отслабне и прахта да стартира да сляга.

Според учените това ще отнеме време и може би най-рано през септември т.г. Opportunity ще има първа опция да се свърже със Земята. И до момента в който екипът на Opportunity чака този миг с неспокойствие, учените от другите задачи, които учат Марс, гледат да се възползват оптимално от бурята. Тя дава добра опция да се прегледат и проучат метеорологичните процеси на Червената планета. За в този момент учените нямат пояснение на какво се дължат тези пясъчни стихии, които на всеки 6 до 8 земни години стават световни.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР