Вече повече от един час депутатите спорят по актуализацията на

...
Вече повече от един час депутатите спорят по актуализацията на
Коментари Харесай

Пенсиите, добавките и бюджетът: Процедурно депутатите влязоха в Параграф 22

Вече повече от един час депутатите спорят по актуализацията на бюджета на ДОО в частта за пенсиите . Спорът е процедурен, валят оферти по какъв начин да бъдат гласувани параграфите, тъй че да бъде гласувано предлагането на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се провиснал в границите на три месеца, другото на останалите групи - служебния кабинет, Има Такъв Народ и ИБГНИ за

Това е трети ден, в който парламентарните групи на ДОО - първият " дребен " бюджет, който влезе в пленарна зала. Предстои актуализация на бюджета и на НЗОК, а и на огромния бюджет.

Дебатът през днешния ден стартира от Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, който упрекна Тошко Йорданов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мая Манолова, които по думите му, надминали и най-уродливите практики на ГЕРБ.

" Декларирахме, че желаеме да възстановим държавността, законността, да създадем българския парламент да работи съгласно закона и съгласно правилника. Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те в никакъв случай не са си разрешавали на трето гласоподаване да вкарат трети отчет. Допълнителни отчети имало сред първо и второ гласоподаване.

Свиленски предложи процедура да се прекъсне съвещанието, да се нанесат правилните числа в член 1.

Ива Митева съобщи, че има решение на Конституционния съд 4 от 2018 година и че всички параграфи на законопроекта са гласувани единствено по един път . " По два пъти са гласувани предложенията, само че по един път са гласувани всички текстове по комисия, по тази причина считам, че няма съображение за вашата процедура ", отряза го тя.
 Депутатите се заеха с бъркотията при пенсиите
Депутатите се заеха с бъркотията при пенсиите

Вчера с гласуването на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обновеният бюджет на ДОО бе взривен

Йордан Цонев от Движение за права и свободи предложи да бъде докладван новият отчет на бюджетната комисия.

Той предложи процедура да бъде гласуван параграф 13 и при съществуване на несъгласие с главните текстове да има връщане към главните текстове. " За " гласоподаваха 163 депутати, а се въздържаха петима депутати.

Тошко Йорданов излезе с обвиняване: Хубаво е Българска социалистическа партия да стартират да работят, приказват се неистини, че Народно събрание приел, не, вие приехте - двете комунистически партии - приехте предлагането за пенсиите.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански уточни, че законът влиза в действие от 1 септември , параграф 11, само че комисията не поддържа предлагането за влизане в действие за предлагането от 1 септември, а съгласно параграф 13 - законът влиза в действие от 1 септември 2021 година

Екатерина Захариева от ГЕРБ сподели, че последните минути в Народно събрание са доста явен образец за това, че не се знае какво се прави, в това число и от ръководителя на бюджетната комисия.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отговори: За пародията, само че освен, а и за лицемерието, вие със поръчката за връщане, би трябвало да обясните на ръководителя на бюджетната комисия, който вие избрахте, по какъв начин би трябвало да провежда активността си. Движение за права и свободи беше срещу актуализацията на първо гласоподаване. " Абсолютно двуличие е господа, през вчерашния ден, Има Такъв Народ са комплицирани в цялата процедура, тъй като не я познават и желаят да я разрушат - лицемерно да внесем и да ги измъкнем от хаоса с спомагателен отчет, с цел да сме наясно какво вършим в този момент ", уточни още тя. Атанасова предложи да се гласоподава главният отчет, където е параграф 13, който не е гласуван поради спиране на съвещанието. Има разнообразни периоди, не можем да продължим нататък, в случай че не се гласоподава този параграф - в този смисъл би трябвало да преминем към гласоподаване на предлагането по параграф 13, които не са гласувани по главния отчет и в случай че се отхвърли - да преминем натам, предложи депутатът от ГЕРБ.

Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи добави, че Движение за права и свободи се намесва, когато става въпрос за изплъзване на Народно събрание и България от комплицирани обстановки и показа съответната процедура. В момента Народно събрание би трябвало да разисква параграф 13 ", сподели той и предложи още веднъж процедурата на Йордан Цонев.
 Скандал в Народно събрание за бюджета и каручката на пенсиите
Скандал в Народно събрание за бюджета и каручката на пенсиите

Тома Биков: Няма по какъв начин да подкрепим, откакто ни наричате мафиотска конструкция

Димитър Главчев съобщи, че с този спор ще е ясно кой ще лиши пенсионерите от актуализация на пенсиите.

Десислава Атанасова откри и различен пропуск: Пенсионерите няма да вземат актуализации на пенсиите, защото ще се изплатят януари за дните сред 7 и 12, ще се изплати актуализация за 6 дни - 25 декември до 31 декември и не се знае в тези 6 почивни дни кой ще го направи. " Това ще сътвори болшинството, което ще гласоподава срещу предлагането на ГЕРБ за 1 октомври ", отсече с подигравка Десислава Атанасова.

Мая Манолова от ИБГНИ бе безапелационна: Има биполярно разстройство в някои ПГ и това е в групата на ГЕРБ. Манолова напомни, че точно от ГЕРБ са предложили параграфа с актуализация с преизчисляване на пенсиите да отпадне. " Отворете си предлагането, вие сте срещу актуализацията, която предлага кабинета, вижте си параграфа. ГЕРБ оферираше единствено добавка от 100 лева за октомври, ноември, декември. Нека другите групи да си видят предложенията, единствените, които оферират актуализация, с изключение на служебния кабинет - са ИБГНИ, придържайте се към истината , прикани депутатът.

ОТ Има Такъв Народ репликираха, че имат същото предложение.

Димитър Главчев изиска да се пита служебния кабинет дали са биполярни , те предложиха актуализацията да е от октомври, а в този момент оферират от 25 декември, сподели той.

Мартин Димитров, Демократична България, бе безапелационен: ГЕРБ прекалиха с демагогията, споделяха няма потребност от актуализация на бюджета, желаеха тя да бъде оттеглена, а през днешния ден изясняват други работи. ГЕРБ знаят, че без актуализация няма добавки към пенсиите, доближи ли се разходният таван, няма нищо за пенсионерите, добави той.

Тома Биков пък уточни, че мярката 60 на 40 била спряна от служебното държавно управление. " Всички ограничения могат да се вземат, не е нужна актуализация, в случай че има служебно държавно управление и президент да носят отговорност, няма такива и го пращат на Народно събрание, блокирана е работата, желаете отмора през 15 мин за работни срещи, с какъв брой ръководители на ПГ е разговарял финансовия министър за поддръжка на бюджета. С ГЕРБ никой не е приказвал, вие не сте по-готини, към този момент сте токсични ", сподели той.
 Депутатите се объркаха отново какво и по какъв начин са дали своят вот
Депутатите се объркаха отново какво и по какъв начин са дали своят вот

След прегласуване на предложение на Движение за права и свободи

Мартин Димитров бе безапелационен, че ГЕРБ не е направила актуализация на пенсиите 12 година, те избират да дават някой лев и да слагат тази взаимозависимост на нас и на българските пенсионери.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия разгласи, че текат процедурни хватки, което Любомир Каримански отхвърли и уточни, че Българска социалистическа партия започва предизборната си акция. С популизъм купувате гласовете на пенсионерите , сподели още Каримански.

Той предложи корекция в параграф 13 с отсрочване да влезе в действие от 25 декември.

Стоян Мирчев, Българска социалистическа партия бе безапелационен, че с това действително се отхвърлят от актуализацията на пенсиите и това се случва в границите на единствено за няколко дни.

Лъжете пенсионерите и защитавате позицията на Движение за права и свободи, само че обяснението е, че това е директната линия сред Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Нека не забравяме предишното ви в " Демир банк ", на Петя Славова, и да бъдете гуверньор на Българска народна банка, с цел да обсебете страната, сподели той. Той се обърна към Каримански, че лъже и манипулира българските пенсионери.

Георги Попов го упрекна, че може би е внук на баба Ванга и уточни, че всички камери са включени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР