Вече повече от час депутатите обсъждат в пленарна зала избора

...
Вече повече от час депутатите обсъждат в пленарна зала избора
Коментари Харесай

ГЕРБ изразиха готовност да подкрепят Каримански за шеф на БНБ

Вече повече от час депутатите разискват в пленарна зала избора на шеф на Българска народна банка. Кандидатът за високия пост е единствено един - Любомир Каримански, който е номинация на " ИТН ".

От ГЕРБ показаха подготвеност да поддържат Каримански.

" Не може да оставим целия паричен поток в ръцете на Асен Василев. Само поради това бих подкрепил Каримански ", съобщи депутатът Тома Биков.

Той изясни, че от ГЕРБ в никакъв случай не биха подкрепили отдръпналия се претендент Андрей Гюров, единствено тъй като е препоръчан от " Продължаваме промяната ". " Това е нашето политическо решение. Само преди месец нашият водач Бойко Борисов бе задържан от министъра на Политическа партия Бойко Рашков и няма по какъв начин да подкрепим решение на тази политическа мощ. Да провалим процедурата също е неуместно, тя към този момент два пъти се проваля. Кое подсигурява, че ще извършите третата процедура сполучлива? ", сподели Биков.

Припомняме, че номинираният от " Продължаваме промяната " Андрей Гюров се отдръпна от конкуренцията, откакто борбата сред Политическа партия и Има Такъв Народ чий претендент да поеме ръководството на централната банка провокира съществено напрежение в четворната коалиция.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че чака Каримански да направи същото и Народното събрание да започва нова процедура, само че партията на Слави Трифонов разгласи, че той няма да се откаже.

Три от партиите в четворната коалиция - Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, към този момент оповестиха, че няма да поддържат Каримански и се оповестиха за нова кандидатура, която да не бъде политически натоварена фигура, а специалист.

" Не подхождайте лековато към избора на шеф на Българска народна банка ", обърна се към своите сътрудници от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов. " Не подхождайте лековато, с цел да не казвате след това, че господин Каримански е определен с гласовете на опозицията ", сподели Йорданов. Той напомни заслугата на Каримански като началник на бюджетната комисия да бъде направена в период актуализацията на бюджета през предходната година, както и приемането на бюджета за тази година. Той е неоспорим експерт, посочил пред очите ви какво може ", съобщи Йорданов.

" В съдружното съглашение е записано, че ще подкрепим обща кандидатура за шеф на Българска народна банка. Такава кандидатура няма и няма по какъв начин да покрепим господин Каримански ", отвърна аленият народен представител Георги Свиленски. Той попита ГЕРБ на каква цена са продали гласовете си за претендента на ИНТ, с което провокира остри реплики от ГЕРБ и Има Такъв Народ.

" Ние се набутахме в тази обстановка и опозицията не ни е отговорна. Мерете си приказките, намеците за договорка са долни и отвратителни ", сподели Тошко Йорданов.

До последно не бе ясно по какъв начин ще гласоподават през днешния ден партиите от опозицията. Анализатори предвиждат, че Каримански няма да успее да получи 50 + 1 гласа и ще бъде планувана нова процедура за избор на гуверньор на Българска народна банка.

Има подозрения обаче, че посредством игра с кворума претендентът на Има Такъв Народ може да получи нужната поддръжка. Според разпоредбите новият шеф на Българска народна банка може да бъде определен с 50% от присъстващите в залата плюс един глас. При най-малък кворум от 120 гласа, това значи Каримански може да бъде определен с 61 гласа.

От парламентарната естрада от " Възраждане " оповестиха, че ще гласоподават " срещу " Каримански. " Ние бихме подкрепили само претендент, който е за опазване на българския лев и против приемане на еврото ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Съпартиецът му Цончо Ганев се разгласи и за връщане на златния запас на страната, огромна част от който се съхранявал в частна британска банка. " Каримански при чуването не взе отношение по този въпрос. Недопостимо е също по този начин 6 от 7 партии в Народното събрание да четат декларация, че от 1 януари 2024 година ще бъде въведено еврото. Трябва да променим законодателството, тъй че сходни решения да се вземат с референдум ", сподели Ганев.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР