Вече повече от 20 години службата за съвети в земеделието

...
Вече повече от 20 години службата за съвети в земеделието
Коментари Харесай

Службата за съвети в земеделието: 20 г. помагаме на земеделските стопани

Вече повече от 20 години службата за препоръки в земеделието гради своя потенциал в помощ на земеделските стопани.

Във фокуса на активността ѝ са най-вече младите фермери и дребните аграрни стопани, като помощта се показва както в съвещания в софтуерна тенденция по този начин и в осведомителни акции за опциите за европейско финансиране, от които могат да се възползват. Разполага и с аналитична лаборатория, като клиентите на службата употребяват анализите гратис.

" Накратко казано, главните старания на чиновниците на службата са ориентирани към улеснение на достъпа на аграрни стопани до настойнически услуги. Улесняване на взаимоотношението просвета - съветник - аграрни бизнес. Подпомагане на използването на ПРСП, а в този момент пред нас следва новият проект за подкрепяне на земеделието и развиване на селските региони ", споделя Петя Куманова, заместник-главен шеф на Главна дирекция " Съвети в земеделието и аналитична лаборатотия " към НССЗ.

Службата е част от структурите на Министерството на земеделието и работи интензивно в посока създаване на дейно и конкурентноспособно земеделие в България.
Както обичаме да се показваме - ние сме огромният асистент на дребните аграрни стопанства, тъй като те фактически имат потребност. Службата изготвя гратис планови оферти по някои от ограниченията по програмата и най-много по тематичната подпрограма за дребните стопанства - това е мярка 6-3 за дребните стопанства, 4 - 1 - 2 за вложения в дребни стопанства и несъмнено за мярката млади фермери. Нашите сътрудници от регионалните офиси изготвят безплатно планови оферти, подкрепя фермерите да си вкарат плановете в системата ISUN. И по-късно през целия интервал на осъществяване на бизнес-плана нашите сътрудници са " на линия " както се споделя, в помощ на тези стопанства по всевъзможни въпроси и нужди, които имат при осъществяване на бизнес-плановете си.
Петя Куманова, зам. гл. шеф на Главна дирекция " Съвети в земеделието и аналитична лаборатотия " към НССЗ

Помощта, която земеделците получават, е извънредно сложна. Шест съществени консултантски пакета, по размер 2 за развиване на селските региони, са разполагаем на дребните стопанства. Насочени са от една страна към приемане на плануваните заплащания без наказания, а също и с осъществяване на условия, свързани с климатичните промени. Сериозна помощ е и правенето на плановите оферти - гратис.

 
Ние сме членове на европейска асоциация на консултантите в Европа и на една балканска организация. Вече осъществяваме няколко плана по Хоризонт 2020, доста стойностни, доста значими за земеделските стопани. Свързани са с предаване на познания от фермер на фермер. Приключихме в края на годината един огромен план " Нефертити ", който е свързани фермери в европейски мрежи - разнообразни тематични мрежи.
Петя Куманова, зам. гл. шеф на Главна дирекция " Съвети в земеделието и аналитична лаборатотия " към НССЗ

Международната активност оказва помощ извънредно доста в работата с българските фермери, главно с внедряването на опита на огромните европейски консултантски организации дава спомагателни принадлежности, с които специалистите от службата да развиват своята активност. Тази година започват два нови огромни интернационалните плана, които обгръщат практики за запазване на околната среда и битка с климатичните промени, също и за модернизиране и осъвършенстване на системата за познания и нововъведения AKIS.

" А в този момент за бъдещето, което към този момент е настояще, както се споделя. Прилагането на новатия стратегически проект за развиването на селските региони, където ние още веднъж ще бъдем позволен претендент или както се споделя главен състезател в използването на стратегическия проект. Освен посредством мярката консултантски услуги, по която още веднъж ще се дават такива консултантски пакети към този момент освен на дребните аграрни стопани, само че и на всички искащи ", споделя Куманова.

В началото на февруари започва осведомителна акция за земеделските стопани, поради новостите в стратегическия проект. Министерството на земеделието ще финансира откриването и на 28 мобилни офиса на Службата за подкрепяне, които да бъдат в помощ и на фермерите в по-отдалечените региони.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР