Вече повече от 10 дни в обществените сгради в Ихтиман

...
Вече повече от 10 дни в обществените сгради в Ихтиман
Коментари Харесай

Без парно в обществените сгради в Ихтиман заради авария на местния ТЕЦ

Вече повече от 10 дни в публичните здания в Ихтиман няма парно. Причината е повреда в Топлоелектрическа централа Ихтиман.

В болничното заведение и детските градини е обезпечено различно отопление на ток, само че учебните заведения в града са затворени и децата учат онлайн.

От ТЕЦ-а твърдят, че повредата е отстранена, само че водата се нагрява доста постепенно и още не е несъмнено дали децата на следващия ден ще учат присъствено.

Родителите на децата от СОУ " Христо Ботев " в Ихтиман желаят да имат изясненост по кое време децата им още веднъж ще са в клас. Училището е затворено към този момент 10-и ден, като още предходната седмица е дадено, че се работи по повредата, само че и до този миг топлоподаване в публичните здания няма.

" Искаме да разберем по кое време децата могат още веднъж да са в учебно заведение и надлежно да се разбере дали няма авариен вид за отопление, тъй като ТЕЦ-а е в неплатежоспособност и ние желаеме да знаем дали и в случай че различен път се случи това нещо има опция за отопляването на тези здания. " - съобщи Нели Лафчийска, родител на дете от учебното заведение

" Смешно е да ограмотяваме децата онлайн. Това просто няма по какъв начин да се случва обикновено. Те не могат сами да се оправят с компютрите, родителите си взимаха отпуски, само че те не са безкрайни, в този момент са на ред бабите, само че и те не схващат от компютри и като нещо се бъгне и завършваме за деня. " - споделя Надежда Тодорова, преподавател на 1ви клас

" При мене не се получава тъкмо както би трябвало, тъй като аз имам и малко дете и то постоянно пречи на кака си до момента в който учи. " - споделя Елизабета Въчева

ТЕЦ-Ихтиман е в неплатежоспособност още от 2012-а година. Преди няколко дни е разгласен обществен търг на стойност малко над 750 000 лева Желаещи да купят активите обаче няма. Затова и ТЕЦ-а се стопанисва от наематели.

Този сезон това е втора повреда. Този път казусът е обвързван с пещта - паднал е сводът, продънен е и бойлерът. Обещанието е през днешния ден да бъде изработен тест на инсталацията и топлоподаването да бъде възобновено.

" Това е форсмажорна обстановка, което се е получила - паднал е свода, би трябвало да се възвърне, тъй че ние няма по какъв начин да обмисляне такова нещо. Просто би трябвало като се случи, допустимо най-бързо да го предотвратим. " - съобщи Светодар Йосифов, шеф на дружеството-наемател на Топлоелектрическа централа " Ихтиман "

От сдружението желаят да възстановят първичния план, който ще употребява и електричество. Тогава няма да се разчита единствено на котела и няма да се стига до сходни проблеми. За да не стига още веднъж до затваряне на учебните заведения, от общината ще аплайват по план за термопомпи.

" Това е много скъпо, само че пък е работещо. Преди две години изградихме такава помпа в учебното заведение във Вакарел и много са удовлетворени хората. Не са толкоз скъпи сметките за ток и е много по-топло. " - сподели инж.Тони Кацаров, зам.-кмет на Ихтиман

В Ихтиман има 4 учебни заведения и към момента не е ясно дали на следващия ден в класните стаи ще е задоволително топло, с цел да могат още веднъж да учат присъствено.

Карина Караньотова/Боян Манолов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР