Вече почти месец продължава конфликта между Израел и ислямистката организация

...
Вече почти месец продължава конфликта между Израел и ислямистката организация
Коментари Харесай

Ролята на Китай в израело-палестинския конфликт

Вече съвсем месец продължава спора сред Израел и ислямистката организация Хамас. Ако би трябвало да бъдем справедливи - той продължава десетилетия, само че през последния месец се изостри. Светът е наежен от невижданата свирепост, с която се убиват почтени. От една страна Тел Авив се заканва да не остави жив нито един член на Хамас, а от друга - от военната формация се заканват да не оставят нито един евреин на Земята.

Всички мюсюлмански страни се сплотиха и осъдиха геноцида, който Израел постанова на Ивицата Газа. Към тях се причислиха множеството страни в света, с изключение на... Съединени американски щати, Германия, Англия, Франция, Италия и още няколко. Американците даже започнаха още през цялото време да изпращат оръжие и засвидетелстваха цялостната си поддръжка.

В Организация на обединените нации пък отхвърлят към този момент няколко проекторезолюции за спокойно решение на спора, даже се заприказва за оставка на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, тъй като изявлението му по отношение на Хамас не били задоволително неоправдателно и някои го интерпретирали, че той е против Израел...

Каква е ролята на Китай в цялата тази неразбория?

Пекин, напълно разумно, съобщи, че осъжда дейностите, при които се нанасят вреди на мирни жители.

" Китай е доста обезпокоен от ескалацията на израелско-палестинския спор ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Тя добави, че Пекин " съжалява за цивилните жертви, породени от спора ". И добави, че страната " отхвърля и осъжда дейностите, при които се нанасят вреди на мирните жители ", акцентира тя.

Правилният метод да се реализира прогрес е да се приложи решение с две страни, добави различен представител на ведомството, Уан Уънбин, като добави, че интернационалната общественост би трябвало да предприеме дейности за понижаване на напрежението.

Също по този начин президентът Си Дзинпин съобщи пред египетския министър председател Мустафа Мадбули, че Пекин се надява да работи с Кайро за " повече непоклатимост " в Близкия изток.

" Китай и Египет са положителни другари, които споделят идентични цели и се доверяват един на различен, положителни сътрудници са и работят ръка за ръка за развиването и общия разцвет ", е споделил китайският водач, допълвайки, че " Китай желае да ускори съдействието с Египет… да вкара повече сигурност и непоклатимост в района и в света ".

Несъмнено сега интернационалната и районната обстановка минават през дълбоки и комплицирани промени и светът е очевидец на светкавични промени, каквито не са виждани от век. Конфликтът сред Украйна и Русия към момента не е завършил и не се знае по кое време тъкмо ще свърши, а не щеш ли сме изправени пред друга, по всичко проличава, доста по-сериозна война.

Пекин е подготвен да работи с държавните управления на арабските страни за намиране на трайно решение. Както показва китайският държавен глава прекъсването на огъня е от основно значение, с цел да не се стига до разширението на спора или до излизането му отвън надзор. Рискът от огромен сухопътен спор нараства и въоръжените спорове обгръщат границите на прилежащи страни. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху няма да се спре пред нищо, до момента в който не унищожи всичко, обвързвано с Хамас. Първите танкове към този момент навлязоха в Ивицата Газа.

" Всички членове на Хамас са обречени - над земята, подземен, в Газа и отвън Газа. Хиляди терористи към този момент са убити след клането, осъществено на 7 октомври, и това е единствено началото. Подготвяме се за сухопътна офанзива. Няма да кажа по кое време, по какъв начин и какъв брой. Израел води битка за своето битие ", безапелационен е министър-председателят.

Кой ще бъде огромният печеливш от този спор?

Въпреки че звучи необичайно, даже налудничаво, щом някоя страна заприказва за " мир " или " спокойно решение ", незабавно бива упреквана, че заема неверната страна и евентуално ще има някаква полза. В реалност, единствените, които имат изгода от продължителна и изтощителна война са тези, които създават оръжия и единствено търсят къде да ги тестват. Няма друго пояснение за това тяхно предпочитание да се пролива почтена кръв - на деца, дами и възрастни, които не могат да се защитят.

Но Пекин още веднъж е в позицията на " неприятния ", тъй като прикани интернационалната общественост да бъде " извънредно бдителна в това отношение " и да предприеме незабавни дейности, като упорства засегнатите страни да съблюдават прецизно интернационалното филантропично право и да избегнат сериозна филантропична злополука, като в същото време положат " взаимни старания за преодоляване на обстановката ". Китай е подготвен да направи " всичко, което може да помогне " за поощряване на разговора, реализиране на преустановяване на огъня и възобновяване на мира, както и за да насърчи решението с две страни и намирането на заслужено и трайно решение на спора.

" Единственият печеливш от този спор ще е Китай ", твърди Западът. Нещо сходно се чу и за войната сред Русия и Украйна. " Тези изтощителни боеве ще принудят държавните управления да купуват евтините китайски артикули ", пробват се да ни убедят нечии заболели мозъци. И не могат да позволен мисълта, че не е в културата на китайския народ да се облагодетелства на гърба на страдащи. Когато става въпрос за война - печеливши няма, има единствено губещи, изключително в днешния свят, където всички и всичко е взаимосвързано.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР