Вече осем години десетки семейства от Долни Чифлик посрещат Нова

Вече осем години десетки семейства от Долни Чифлик посрещат Нова ...

Варненско село всяка година посреща Новата година на свещи, причината....

Вече осем години десетки семейства от Долни Чифлик посрещат Нова година на тъмно. Токът в домовете им спира всеки път, когато домакинствата имат по-голямо потребление. Причината е, че към местния трафопост са присъединени повече абонати, отколкото е капацитетът му. Въпреки сигналите до електроразпределителната компания “Енерго про”, проблемът остава нерешен.  По традиция в последния ден на миналата година токът в един от кварталите на Долни Чифлик спира. Този път от 16:30 почти до полунощ.

"На свещи, хапнахме с майка ми и си легнахме и се събудихме от пиратките, това беше нашата Нова година", разказа Димитричка Демирева пред БНТ.

"Стана 7-8 години вече това е едно и също, което се прави за всяка нова година", коментира Юли Комитев. 
 
"Аз имам 3 деца с внуци, е всички се пръснаха. Седяхме, чакахме чакахме и…", каза Георги Радев.

Техниците няколко пъти се опитват да пуснат електличеството, но то веднага прекъсва, защото консумацията е голяма.

"Техниците казват, че въпросният трафопост е направен за определен брой домакинства, а на него за закачени много повече", обясни Ивайло Димитров.
"Затова, че потреблението е голямо, не сме виновни ние. Ние си плащаме всичките и искаме за тази услуга, която си плащаме, адекватно решение", гневи се Мехмед Самедов.

Един от потърпевшите търси съдействие от електроразпределителното дружество. 
"Лично аз отидох в Енерго-про и попитах какво трябва да направим, за да се отстрани проблема, ако трябва да съберем подписи. И ми отговориха не подписи, а пари трябва да съберете, за да изградят нов трафопост", каза Ивайло Димитров.

Потърпевшите питат защо от енергодружеството не правят нищо.
"Защото трябва да направят разходи, а те не правят разходи, те само вземат парите и толкова. За мен е наглост от тяхна страна", заяви Георги Радев.

В Устава на Енерго-про – мрежи пише, че дружеството е длъжно да поддържа електроразпределителната мрежа и съоръжението в съответствие с техническите изисквания и да ги развива съобразно потреблението в даден регион. Потърсихме информация по случая от електроразпределителната компания.

Въпреки обещанието от тяхна страна и многократното ни напомняне, отговор така и не дойде. Обясниха ни, че ще получим становището им, когато съберат пълната информация за проблема. Дано не се наложи и ние да чакаме 8 години като потърпевшите абонати от Долни Чифлик.

Източник: blitz.bg