Вече очакваме с нетърпение - да седнем край басейна или

...
Вече очакваме с нетърпение - да седнем край басейна или
Коментари Харесай

Съставки от популярни коктейли излагат на риск кожата през лятото

Вече чакаме с неспокойствие - да седнем край басейна или на брега на морето и да се любуваме на слънчевите лъчи с чаша коктейл в ръка.
Прочетете още
Но, става известно, че би трябвало да бъдем постоянно деликатни и нащрек. Защото дори  парченцата лайм   или портокал , които украсяват чашата, могат да  навредят съществено на кожата ни.

Експертите настояват, че попадането на сок от  цитрусови плодове  върху гола кожа, изложена на слънце, може да провокира сериозна кожна реакция. Дори силно  изгаряне .



Реакцията, наречена  фитофотодерматит , се случва, когато кожата е в допир с растителните съединения фуранокумарини, защото те я вършат по-чувствителна към ултравиолетовата светлина.

Следствие на това се появява червен, сърбящ и парещ  обрив . Може даже да се образуват мъчителни мехури, изискващи  здравна помощ , чието унищожаване лишава седмици и даже месеци.

Освен цитрусовите,  растенията , които предизвикват фитофотодерматит са още целина, смокини, магданоз и пащърнак.



Всеки вид кожа  може да получи сходна кожна реакция. И въпреки всичко, по-податливи са светлите.  Интензивността  на обрива варира и според от количеството на сока и времето на излагане на слънце.

Ако полчуим фитофотодерматит, експертите поучават да  третираме кожата  като при слънчево изгаряне. Може да използваме противовъзпалителни медикаменти за преодоляване на болката, основани на ибупрофен, лечебни мехлеми или вазелин. При по-тежки случаи наложително е да посетим кожен лекар за уместно здравно лекуване.

А най-добре е просто  да избегнем сходни крайни положения , поучават от CBS News. Това може да стане посредством щедро измиване на засегнатите места с вода, отбрана на кожата със слънцезащитни кремове с висок фактор и повечко време прекарано на сянка.

 

Източник: lifestyle.bg

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР