Вече нямаме Конституционен съд (КС). Ние обжалваме пред КС едно

...
Вече нямаме Конституционен съд (КС). Ние обжалваме пред КС едно
Коментари Харесай

Костадинов: Вече нямаме Конституционен съд! Нинова: Решението на Радев бе добро

" Вече нямаме Конституционен съд (КС). Ние апелираме пред Конституционен съд едно решение, което ще бъде гледано от хора, които през днешния ден погазиха законите и Конституцията на страната ", съобщи Костадинов.

По думите му България към този момент не е правова страна.

" Нямаме Конституционен съд, стопираме да имаме вяра изобщо в правораздавателната, правосъдната, правната система на републиката. Няма такава. От през днешния ден нататък със своите безпардонни дейности наглите ръководещи от ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС на процедура погребаха българския закон и българската Конституция ", категоричен бе водачът на " Възраждане ". 

Според Корнелия Нинова пък решението на президента е положително. Тя припомни, че от Българска социалистическа партия са призовали Радев да не върви на клетвата.

" Ние го призовахме да не върви на клетвата, това е положително решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии бяха изначално сбъркани и по тази причина сме пуснали нашата тъжба до Конституционния съд, тъй че оценяваме го позитивно - това е нашият апел и той го послуша ", добави Нинова.

Лидерката на левицата разяснява още, че партията продължава да има възражения против избора на конституционни съдии и чака решението на Конституционния съд (КС) по импортираните тъжби.

" Единствено Конституционен съд може дефинитивно да се произнесе по този въпрос. Най-малкото поради което е нелегитимен е срокът, защото към този момент има конституционно решение за седем години мандат на конституционните съдии, а те бяха определени за девет години мандат, " добави Нинова. Разбира се, може да се оспорва и всъщност цялата процедура, добави тя.

Нинова бе безапелационна, че неприсъствието на президента може да се смята за неполагане на клетва. Тя даде образец с практиката и с прецедента, които има с Росен Плевнелиев, който също е напуснал клетвата и претендентът за арбитър не е съумял да встъпи в служба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР