Вече няма причина американските платформи да се изтеглят от Европейският

...
Вече няма причина американските платформи да се изтеглят от Европейският
Коментари Харесай

Няма вече опасност да спрат Facebook и Instagram в Европа

Вече няма причина американските платформи да се изтеглят от Европейският съюз, откакто Европейски Съюз и Съединени американски щати реализираха кардинално съглашение за трансграничния трансфер на данни. Това стана ясно след изявление на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предходната седмица.

Новото съглашение за нова конструкция на трансатлантическите потоци на данни ще подсигурява неприкосновеността на персоналния живот и гражданските свободи, увери тя.

През февруари създателят и притежател на някои от най-големите обществени мрежи в света Марк Зукърбърг разгласи, че има заплаха компанията му Meta да спре две от своите платформи - Фейсбук и Instagram - в Европа. Причината бе новите условия на европейските регулатори да не се пращат данни на европейските консуматори в американски сървъри.

Наскоро ирландската Комисия за отбрана на данните разгласи, че препращането на данни на европейци в Съединени американски щати нарушава законите за отбрана на данните. Това е в резултат на решение на Съда на европейските общности от 2020 година, което анулира настоящия до тогава Щит за персоналните данни (Privacy Shield).

Така компании като Meta изпаднаха в правна неустановеност по какъв начин да боравят с данните при прехвърлянето им през граница. Новите регулации можеха да ги принудят да боравят с европейски данни единствено в Европа, което би наложило съществени промени на финансовия им модел.

Хората на Зукърбърг видно са удовлетворени от договорката - Ник Клег, президентът на Meta за световни връзки съобщи, че новата договорка " обезпечава скъпа убеденост " на европейските и американски компании за бърз и сигурен трансфер на данни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР