Вече няма да се изисква подписване на информирано съгласие преди

...
Вече няма да се изисква подписване на информирано съгласие преди
Коментари Харесай

Вече няма да се иска подписване на информирано съгласие за COVID ваксините

Вече няма да се изисква сключване на осведомено единодушие преди слагането на ваксина против COVID-19, заяви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров на брифинг. Обяви, че решението е взето след диалог с шефа на Европейския център по профилактика и надзор на болесттите Андреа Аммон и инспекция на разпоредбите в България. " Нейното мнение беше, че няма здравно изизскване за предоставяне на документално условие осведомено единодушие ", сподели Кацаров за позицията на Аммон.

" Установихме, че не са налице нито правни, нито медицински учредения на това нещо ", сподели Кацаров. По думите му условието е въведено със заповед на някогашния министър в кабинета на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, което актуалният анулира от през днешния ден (19 ноември). Новата заповед още не е качена на уеб страницата на здравното министерство.

" Няма да се изисква документално осведомено единодушие от пациентите при слагане на ваксина за COVID-19. Така, както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна ", сподели още Стойчо Кацаров. Това е правилно за наложителните ваксини в България, само че за целесъобразни се подписва такова уверение.

В недоверчивото към ваксини българско общество условието за сключване на осведомено единодушие се възприе неправилно като събаряне на отговорност при странични реакции. Бившият министър на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов неведнъж е обяснявал, че задачата на осведоменото единодушие е само да удостовери, че искащият да се имунизира е осведомен с вероятните странични реакции, както и че знае имунизацията на кой производител му се слага.

Още преди към година пък юрист Мария Шаркова, профилирана в здравното право, изяснява, че съгласно Наредбата за имунизациите в България лекарите са задължени да съблюдават разпоредбите за предпазване, използване и доклад на имунизациите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР