Вече не се водят преговори за Република Илинденска Македония. Това

...
Вече не се водят преговори за Република Илинденска Македония. Това
Коментари Харесай

Драматичен обрат с новото име на Македония, Атина иска то да е...

" Вече не се водят договаряния за " Република Илинденска Македония ". Това сподели македонският министър председател Зоран Заев в отговор на депутатско запитване от страна на Лиляна Кузмановска от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Заев заяви, че по време на лидерската среща в София с гръцкия министър председател Алексис Ципрас двамата са одобрили това название. " Двамата взехме решение да проверим дали това е задоволително. В Гърция не се получи, тъй като опозицията отхвърли да поддържа това предложение. Повече не преговаряме за " Република Илинденска Македония ", написа vesti.bg.

Референдумът е най-съществен - на него жителите ще се произнесат. След като съм съобщил името " Илинденска ", това значи, че съм се договорил с Ципрас ", сподели още Зоран Заев. На лидерската среща бях уверен, че има вяра, само че за жалост гръцката страна отхвърли това предложение, акцентира министър председателят на западната ни съседка. В Гърция пък пристигна ново название - „ Централна балканска република “.  Коалиционният сътрудник в държавното управление на Алексис Циплас, партията „ Независими гърци “, не отстъпва от позицията си против съставно име и включване на термина Македония в него. Тази позиция беше доказана за следващ път от политици от партията пред гръцки медии.

Преди дни стана ясно, че се приказва за още едно име - " Република северна Македония " е най-вероятното название, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс са договорили при последната си среща. Това заяви македонската телевизия " Телма ", която се базира на дипломатически източници. Двамата министри са се споразумели за съответен проект от 11 точки за дефинитивно разрешаване на разногласието за името. Преди срещата в София имената, за коитос е говореше, бяха: Република Северна Македония; Република Нова Македония; Република Горна Македония; Република Вардарска Македония; Република Македония (Скопие).  

" Убеден съм, че се намираме пред допустимо решение. Има големи шансове да получим дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз откакто решим този 25-годишен спор. Да се опитаме да намерим решение до 25-ти юни ", акцентира македонският министър-председател. Президентът Георге Иванов през днешния ден разяснява, че целият развой наподобява на персонален контракт сред двамата министър председатели.

„ Целият развой прилича персонално съглашение сред премиера Заев и премиера Ципрас, за което не е обезпечен народен консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не одобрявам решение на казуса с името за обща приложимост или erga omnes “, сподели македонският президент. " Република Илинденска Македония " се разпознава с националистическо въстание с централен девиз „ Македония за македонците “ и образуването на огромна Македония със столица Солун. С други думи, същото име, за което приказва и евентуално още беседва Ципрас, е олицетворение на иредентизма “, уточни след срещата в София водачът на гръцката опозиционна партия „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис.

В Гърция желаят новото име да има времево и географско определение.  Зоран Заев удостовери, че е поискано от Вселенската патриаршия подпомагане за признание на автокефалността на МПЦ-Охридска архиепископия. Никой от нас не е желал смяна на име. Този спор не е обвързван с името, сподели Заев и заяви, че неговият кабинет през днешния ден ще оповести наличието на писмото на Вселенската патриаршия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР