Вече не е срамно да кажеш в LinkedIn, че си

...
Вече не е срамно да кажеш в LinkedIn, че си
Коментари Харесай

LinkedIn стана „гореща“ социална мрежа


Вече не е срамно да кажеш в LinkedIn, че си останал без работа – дори в противен случай, валят оферти (снимка: CC0 Public Domain)

След като години наред не можеше да се пребори с Фейсбук и Twitter, през днешния ден LinkedIn е най-горещата обществена мрежа. Поголовните съкращения в огромните софтуерни компании на Силициевата котловина ненадейно счупиха стигмата, обвързвана с безработицата.

Днес към този момент не е срамно да заявиш обществено онлайн, че си незает. Десетки и стотици младежи от всички краища на света споделят по какъв начин са изхвърлени от досегашните си работни места в огромните софтуерни компании. Не единствено, че те не се тормозят да покажат по какъв начин са „ изритани “ безпардонно – в LinkedIn те бързо намират нови оферти за реализацията на уменията си.

Разбиване на стигмата

Някога беше неписано предписание търсенето на нова работа да се прави безшумно, добродушно, без доста звук, допустимо най-прикрито. Днес това към този момент не е по този начин. Хората с ищах споделят професионалните си драми в LinkedIn, изключително в случай че са с софтуерни специалности.

Мнозина от съкратените чиновници пишат за прекарванията си. На пръв взор това няма необикновен смисъл, само че се оказва, че и това не е по този начин. Благодарение на шерването някои от тях съумяват да влязат по отношение на сътрудници, с които са работили дружно до неотдавна – и с които дружно са изхвърлени от компаниите. Освен екс-колеги, от време на време срещат и други хора от промишлеността, които пък споделят свободни позиции в търсене на хора. И аплайват – непосредствено там, в уеб страницата.

Изведнъж LinkedIn се трансформира в доста известна обществена медия за софтуерните фрагменти в актуалното време на стопански спад. Фирмата за уеб-анализи SimilarWeb откри, че месечният трафик към LinkedIn е повишен с повече от 60 % от януари 2020 година до януари 2023 година, а единствено от декември 2022 година до януари 2023 повишаването е със 17 %.

LinkedIn означи рекордна ангажираност на потребителите през последното тримесечие и 10% нарастване на приходите през годината. Към началото на февруари 18,6 милиона души са добавили зелена фоторамка „ отворена за нови оферти “ към фотосите на профилите си в LinkedIn. По същото време предходната година броят им е бил 6 милиона.

„ Нещата се трансформираха фрапантно. Налице е цялостно разтрошаване на стигмата, “ споделя Рохан Раджив, шеф продуктов мениджмънт за кариери в LinkedIn.

Утешението, че не си самичък

Неха Кришна е работила осем години в Гугъл, наемайки фрагменти за компанията. Тя споделя, че постоянно е била най-добре представяща се в своя екип, чувствала се е добре възнаградена за работата си. Обичала да работи в Гугъл. „ Аз живеех в същинска фантазия “, споделя Кришна. След това, в края на януари, била уволнена дружно с 12 000 сътрудници – с малко известие по имейл.

Подобно на доста други, тя просто открила, че към този момент няма достъп до корпоративните приложения а компанията. Малко по-късно видяла в LinkedIn поток от изявления на сътрудници, споделящи, че те също са били съкратени. Оказала се сюрпризирана от мащаба на съкращенията и от обстоятелството, че даже уважавани тим-лидери били изгубили работата си.

„ Утешително е да знаеш, че не си самичък “, споделя в този момент Кришна. „ Когато влезеш в този нрав, усещаш, че към този момент е по-лесно да се изправиш и да кажеш обществено, „ хей, и мен ме редуцираха. “

Правилното място

Докато други обществени медийни платформи като Twitter, Instagram и TikTok също са известни измежду софтуерните хора, Кришна и други експерти от промишлеността виждат, че единствено LinkedIn е място, където могат да се свържат с „ верните “ за момента хора.

Мнозина показват, че Twitter не основава чувството за поддръжка или за място, където доста хора откровено биха си помогнали в намирането на нова работа. В TikTok някои софтуерни чиновници разгласяват видеоклипове, документиращи живота си преди и след уволнението – само че тези видеоклипове не водят до благоприятни условия за търсене на работа и свързване с подобаващи хора за насочването към нови работни благоприятни условия.

LinkedIn е пространство, където участниците считат, че е обществено задоволително — и даже желателно — да подадеш ръка на някогашни сътрудници.

Капризите на логаритъма

Интересен е логаритъмът, който прави някои изявления за съкращения много по-видими от други.

Мъж на име Роб Фишман, също скъсен от Гугъл, разказва прекарванията си след научаването на вестта за съкращението. Той споделя за унинието, за това по какъв начин е седнал и изпил коктейл „ Маргарита “ и за малко е потопен в самосъжаление, преди да се устреми към търсене на нови благоприятни условия. Неговият пост става шлагер с милиони прочитания и стотици мнения. Бързо го затрупват десетки нови оферти за работа.
още по темата
Наскоро скъсен, софтуерният проектант Роб Милър няма този шанс. Неговата обява за съкращението не се радва на известност. Никой не му се обажда с предложение за претовареност.

Отчаян, той се обажда под обявата на съименника си, с цел да му каже, че не всички имат този шанс да намерят отклик измежду необятната общност. В последна сметка Милър получава доста отговори на коментара си и до него доближават оферти от работодатели.

Но казусът демонстрира и нещо друго: хората са значително подвластни от капризите на логаритъма на LinkedIn и степента на ангажираност, която обявата основава – а тези логаритми, сходно на другите обществени мрежи, са много неразбираеми.

Някои считат, че триумфът на сходна обява зависи от това до каква степен индивидът е бил „ деен консуматор “ на обществената мрежа преди деня на съкращението си.

„ Никой от хората, които разгласяват историята си, не е толкоз малоумен и да не осъзнава, че приказва в обществен конгрес, който ще бъде забелязан от бъдещите работодатели “, споделя Емили Роуз МакРей, шеф по проучванията в Gartner. Според нея, множеството уволнени механически чиновници внимават да не подлагат на критика обществено някогашния си шеф, макар че напрежението към всеобщите съкращения е високо. „ Все още става дума за LinkedIn; към момента приказваме за една най-вече професионална мрежа “.

Умора от състраданието

От друга страна, динамичността на обществените мрежи кара някои хора да се усещат напрегнати в тези и без друго стресиращи времена.

„ Мисля, че има напън, построен към LinkedIn, и в случай че кажете, че сте отворени за нови работни благоприятни условия и не превъртате мрежата 24/7, може да пропуснете дадена обява и опция да кандидатствате “, разяснява Кайла Лазенби, която неотдавна се е оказала без работа. Тя си дава един ден за тъгуване и взема решение тотално да пренебрегва обществените медии, откакто била уволнена, преди да разгласява каквото и да било по този въпрос.

Темата, която остава премълчавана, само че премисляна от от ден на ден хора, е за това какво следва в този момент. Ще пристигна миг, в който хората ще се уморят да приказват за съкращения и да четат за съкращения – и ще спрат да оферират помощ, споделя МакРай. Тя назовава това „ отмалялост от състраданието “.

Някои от потребителите на LinkedIn към този момент се оплакват, че са изтощени от непрекъснатия поток от тъжни вести за знайни и незнайни сътрудници, останали без работа. Какво ще се случи, когато претръпнем към посланията за търсене на нови работни благоприятни условия?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР