Вече национален референдум ще може да се провежда и по

...
Вече национален референдум ще може да се провежда и по
Коментари Харесай

Референдум за формата на управление и за промени в територията на страната

Вече народен референдум ще може да се организира и по въпроси от компетентността на Великото национално заседание. Това взеха решение депутатите при окончателното приемане на измененията в Изборния кодекс.

Предложението бе на "Обединени патриоти ". То не бе подкрепено от правната комисия, само че "мина " в пленарната зала. Промените бяха признати посредством преходните и заключителни разпореждания на измененията в Изборния кодекс.

Досега в закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление бе категорично записано, че посредством народен референдум не могат да се вземат решение въпроси от компетентността на Великото национално заседание. Според признатите текстове обаче тази възбрана отпада. А по конституция от компетентностите на Великото национално заседание са въпросите за приемане нова конституция, изменението на територията на България или измененията във формата на държавно устройство и на държавно ръководство.

Също по този начин би могло да се инициира допитване и за учебен ценз при гласоподаване, за което упорстват от Вътрешна македонска революционна организация.

В пленарната зала през днешния ден не бяха признати други оферти на "Обединени патриоти ", а точно да се организират избори за кмет и в обитаеми места под 350 души.

Идеята на патриотите е дружно с изборите за Велико национално заседание да се организира референдум за учебен ценз за гласоподаване, връщане на наложителната казарма, разширение на пълномощията на президента със законодателна самодейност и избор на съмнение.

Дори на референдума да се показва предпочитание за смяна по някой от тези въпроси, последната дума още веднъж ще е на Великото национално заседание.

Интересното е, че в плана на ГЕРБ за промени в главния закон е записано да отпадне Великото национално заседание и елементарен парламент да може да приема нова конституция и основни промени в настоящата. Това се съчетава с понижаване на броя на депутатите от 240 на 120.

А по-късно измененията ще би трябвало да бъдат утвърдени точно на народен референдум от повече от половината от гласувалите гласоподаватели, при присъединяване на не по-малко от половината от тях.

"Политическото сметкаджийство, съчетано с неначетеност, към този момент искрено заплашва националната ни сигурност. Понеже през вчерашния ден Обединени патриоти заплашиха, че ще отдръпват поддръжката си за пишман плана на конституция, в случай че не се одобри предлагането им да отпадне възбраната за осъществяване на референдум по въпроси, директно засягащи конституционния ред, през днешния ден тези от ГЕРБ клекнаха, трансформираха мнението си и... направиха допустимо под въпрос да бъдат сложени - забележете! - промени на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото деяние на конституционните разпоредби; спазването на интернационалните контракти, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на главните права на жителите и изобщо - цялата ни конституция! " Това написа във Facebook във връзка измененията зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България " Крум Зарков.

Според социалиста, с цел да продължат "безотговорния си опит с правене на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на “патриотите”, на практика се пробва занапред да анулира Основния закон на България ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР