Вече над две години не сме в състояние да говорим

...
Вече над две години не сме в състояние да говорим
Коментари Харесай

Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Вече над две години не сме в положение да приказваме за реализирани резултати. Провал в работата на Смесената българо-македонска комисия по противоречивите исторически въпроси призна ръководителят й от българска страна проф. Ангел Димитров.

В началото на своето изказване в Министерство на външните работи Димитров съобщи, че му става все по-трудно да осведоми медиите за работата на смесената българо-македонска комисия. До следобяд вчерашния ден проф. Димитров се надявал, че македонските историци да трансформират нещо в настройката си, като българската страна още веднъж направила някакви отстъпки и известни взаимни отстъпки. " Направихме по този начин, че проблемите да бъдат вероятни за реализиране на единодушие ", уточни Димитров. Вчера обаче се е трансформирало нещо и през днешния ден се вижда " връщане към обичайните за последните 2 години настройки на нашите сътрудници ".

До през днешния ден до обяд историците от смесената комисия работили върху дефиниция на текст за цар Самуил. " Направихме изпитание да реализираме единодушие и по този въпрос, само че македонските историци отхвърлиха. Малко мъчно ще излезем от 10-11 век и не виждам предпочитание от нашите сътрудници да изоставен личната интерпретация за историческото време ", сподели проф. Ангел Димитров.

Според него евентуално на следващия ден македонските историци щели да кажат в Скопие какъв брой били подготвени да реализират придвижване напред, какъв брой били съвременни и това бил най-големият проблем - обществено се изговарят неща, които нямат нищо общо в взаимната комисия.

" Нашите сътрудници не могат да позволен мисълта за обща история, за това, което е заложено в Договора за другарство и добросъседство. Много явен знак е, че отхвърлят взаимни празнувания на исторически персони, които са значими и за двете страни ", изясни Ангел Димитров. Той даде образец с честването на появяването на сборника на Братя Миладинови и отхвърли на Северна Македония за взаимно да отбележим кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Голяма въпросителна било и дали ще приключи тематиката по Гоце Делчев. " Нашите сътрудници се опасяват от представянето на нещо биографично, обвързвано с Гоце Делчев, като се пробват да пренесат цялото отношение от съвременността към предишното. Те въобще желаят да подценен, че биографичното е дълготраен знак за връзката с предишното.

" Имаме съществени разлики и всичките опити да реализираме някакво развиване и стъпка напред още веднъж се върнаха и застанаха пред една стена на реплика на сериозна активност ", безапелационен бе професорът.

Според него македонските историци нямат предпочитание да имаме обща история. Политическо влияние има, то е непрестанно, дано да не гадаем, разяснява Димитров.

В умозаключение Ангел Димитров съобщи, че чака и от българските, и от македонски историци да почитат историческите критерии, правила и стандарти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР