Вече над 650 000 българи получават от работодателите си талони

...
Вече над 650 000 българи получават от работодателите си талони
Коментари Харесай

Топлофикации и ЕРП-та отказват клиентите им да плащат сметки с ваучери

Вече над 650 000 българи получават от работодателите си талони за покупка на храна

С близо 30% се е нараснал броят на чиновниците, които получават от работодателите си ваучери за храна в добавка към заплатата, оповестиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ). В момента почти 650 хиляди души получават месечно въпросните купони, като от началото на годината броят им е повишен с над 150 хиляди. В системата са се присъединили доста нови работодатели, които до момента не са предоставяли тази екстра към възнагражденията на своите чиновници, показаха от АОВХ, предава вестник.

От април като антикризисна мярка годишната квота за цената на ваучерите за храна бе доста увеличена - от 390 млн. лева на 1 милиарда лева, а таванът на месечната сума, която може да получи един служащ, набъбна от 80 на 200 лева

Тези ваучери към този момент могат да се употребяват освен при закупуване на хранителни артикули от магазини, само че и в заведения за хранене и заведения за бързо хранене, а от средата на тази година и за закупуване на билети за спектакъл и кино, както и за нощувки в хотели в страната. Това обаче може да се случи единствено в тези културни институции и хотели, които са сключили контракти с операторите, които издават ваучери.

От АОВХ показаха за " Сега ", че засилен интерес има от туристическия бранш и към този момент се осребряват ваучери, използвани в хотели и заведения за хранене, които са сключили контракти с фирмите-оператори. От Министерството на туризма даже оповестиха тези дни, че ще предложат в бюджета за идната година да бъдат планувани 300 милиона лв. за ваучери, които да бъдат употребявани единствено за туристически услуги.

Законова опция бе гласувана и за възнаграждение с ваучери на сметки за ток, вода и парно. До момента обаче единствено някои ВиК сдружения в страната са се съгласили да одобряват ваучери, оповестиха от АОВХ. Топлофикационните сдружения и ЕРП-та изрично отхвърлят този метод на разплащане с потребителите.

Над половината от работодателите са нараснали месечната сума за ваучери за храна на своите чиновници и сега приблизително те получават 150 лева на месец, осведомиха от асоциацията. Половината от тях са декларирали, че до края на годината ще усилят парите за храна до максимума от 200 лева месечно, с цел да подкрепят на своите чиновници да се оправят с растящите цени на питателните артикули.

Ваучерите за храна са освободени от облагане с налози и осигуровки, както за служащите, по този начин и за работодателите. Затова те са една от най-предпочитаните обществени придобивки в България. В същото време използването им подсигурява постъпването на Данък добавена стойност в хазната от направените покупки и по този метод спомагат за изсветляването на стопанската система.

Под въпрос

" По-високата оптималната месечна сума, която може да получи един служащ, беше възприета извънредно добре от хиляди работодатели. За да продължи тази опция обаче, е належащо тя да е записана в непрекъснатите разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023 ", показаха от асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Ако новото Народно заседание не направи тази законова смяна, следващата година още веднъж ще се върнем на старите равнища от 80 лева месечен предел за един служащ.

„ Включването на сумата от 200 лева в непрекъснатите разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане ще обезпечи предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хиляди работещи, които употребяват ваучери за храна всеки месец, като по този начин ще се резервира тяхната покупателна дарба в изискванията на растяща инфлация и цени на храните “, съобщи Меди Бенбугера, ръководител на Асоциацията на операторите на ваучери. От браншовата организация се надяват следващата година квотата да бъде увеличена до 1,2 милиарда лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР