Вече над 550 декара са обхванати от огъня в Родопите.

...
Вече над 550 декара са обхванати от огъня в Родопите.
Коментари Харесай

Пожарът в Родопите обхвана площ от над 550 декара

Вече над 550 декара са обхванати от огъня в Родопите. Пожарът е низов, гори стогодишна иглолистна гора. Причината евентуално е незагасена цигара, изхвърлена от преминаващ автомобил по пътя Хвойна-Чепеларе.

Екипите се събраха рано сутринта пред Горското стопанство в село Хвойна.

" Осем екипа от другите горски стопанства на Южноцентрално държавно дружество, две верижни машини. Пожарът още не е локализиран, само че се надяваме през днешния ден да го локализираме ", разяснява Стоян Кузмов - заместник-кмет на Чепеларе.

Огънят върви ли към Хвойна?

" Не! Значи огънят е в едно дере главно, Бели дол се споделя и ние в действителност вършим ограждане по билата на това дере. Основно гасенето се прави с противопожарна техника от Районната работа пожарна сигурност и с наши коли, които са снабдени с цистерни по половин звук, хората по четири индивида в екип са, с тупалки, с гребла и с пръскачки ", сподели инж. Атанас Станков - основен специалист в ЮЦДП-Смолян.

Виждам, че приготвяте пръскачки, това ли е главното средство за гасене?

" За момента гръбната пръскачка и това е, тъй като е недосегаем теренът, региона и по пътеките нагоре няма с друго с какво да се изкара водата ", сподели Красимир Живков, чиновник в ДГС-Хвойна.

Въпреки гъстия пушек над региона, на помощ се притекоха два военни хеликоптера, които взимаха вода от микроязовир наоколо.

Гасенето продължава. Дежурни екипи ще останат по периметъра на пожара и през нощта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР