Вече на всички е ясно, че “проектът за нова Конституция”

...
Вече на всички е ясно, че “проектът за нова Конституция”
Коментари Харесай

Радан Кънев: ”Проектът за нова Конституция” е несериозен и безотговорен ход

Вече на всички е ясно, че “проектът за нова Конституция” е лекомислен, лекомислен и извънредно безконтролен ход. Нито някой е работил съществено, нито има действително предпочитание за смяна - просто (неуспешен) опит за печелене на време и благосклонности със селска ловкост.

Това написа във фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

Ето и останалата част от поста му:

Струва ли си този “проект” да бъде обсъждан всъщност?
Да, по две аргументи:

1) “Проектът” издава устрема на ръководещите и на първо място на същинската, сенчеста власт да запазят статуквото и даже усилят силата си. Предложените единични промени в настоящата Конституция са всъщност нездравословни и рискови. Особено изпъква концепцията прокурорите да имат законодателна самодейност и всъщност да ръководят безотговорно страната посредством напън върху един без друго понижен брой депутати.

2) Конституционният спор в България не следва да бъде затварян заради необразованите импровизации на Данаил Кирилов и Иван Гешев. Той не може да слиза на милиционерско равнище. А и всички ние, като нация и общество, би трябвало да съхраним способността си за рационален и спокоен спор за бъдещето.

Затова си коства да отбележим някои от огромните неналичия в “проекта”:

Освен действителна правосъдна промяна, в него липсва каквато и да било упоритост да приспособява главния закон към новите публични връзки, подбудени от участие в Европейски Съюз и НАТО, към новите обществени и стопански действителности на 21 век, новите провокации пред сигурността, околната среда, климата.

Накратко - “проектът” е просто опит българската нация да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев още няколко месеца. Идеите в него, обаче, имат за цел да задържат България в ХХ век.

А ние би трябвало да загърбим този опит за замяна и да продължим напъните си за по-добро бъдеще за децата си. Първата стъпка е оставка и нови избори.

Втората - възобновяване на сериозния политически диалог за пътя напред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР